Srbija i Balkan

Politički salto mortale u Podgorici: Jakov i Milojko – drama u tri čina

Dvojica momaka vraćaju se u rodnu grudu nakon studija i uspešnih karijera u inostranstvu sa plemenitim ciljem – da promene zemlju i podignu je na noge. Ali priča se vrlo brzo komplikuje
Politički salto mortale u Podgorici: Jakov i Milojko – drama u tri čina© Влада Црне Горе

Pre nego što su Milojko Spajić i Jakov Milatović postali ministri, malo ko je u Crnoj Gori znao za njih. Danas, tri godine kasnije, kroje političku sudbinu države, jedan sa funkcije premijera, drugi sa funkcije predsednika.

Pokret koji su formirali nakon što su ostali bez ministarskih mesta promenio je političku scenu Crne Gore, ali je sve jasnije da u njihovom odnosu postoje nesuglasice.

Iako su obojica ekonomski stručnjaci, među njima postoje velike razlike. Dok se Milatović trudio da bude vatrogasac, Spajić se ponašao kao piroman, koji kao da je činio sve da smanji svoj koalicioni potencijal. Još od predsedničke kampanje, pa i parlamentarne, do danas, sticao je mnoge političke neprijatelje, poput Dritana Abazovića, da bi mu na kraju neprijatelj postao i – Milatović.

Crna Gora postala je talac nesuglasica premijera i predsednika, pa zbog toga još nije popunila diplomatsku mrežu, između ostalog i dalje nema ambasadora u Beogradu.

Nesuglasice sinoć izbijaju na površinu, jer je Milatović tri zakona vratio Skupštini na doradu. Pokret Evropa sad shvatiće ovo kao prst u oko, što će uzrokovati svojevrsni salto mortale u Podgorici – PES medijima šalje saopštenje napisano protiv Milatovića.

Radi se o goloj borbi za politički uticaj i moć, kaže politički analitičar Vladimir Pavićević za RT Balkan i dodaje da postoje ogromne koncepcijske razlike između Milatovića i Spajića.

"Vrativši Skupštini tri zakona na ponovno izjašnjavanje Milatović je odlučio da te razlike u javnosti učini još vidljivijim. Ta Milatovićeva procena da je ovo momenat za naglašavanje ovih razlika je osnovni razlog za najnoviji slučaj sporenja između njih dvojice", kaže Pavićević.

Napominje da su njih dvojica potpuno drugačiji karakteri, ali ipak imaju nešto zajedničko.

"Zajedničko im je da su neiskusni u politici i ova brzopletost u naglašavanju svojih međusobnih razlika je posledica njihovog političkog neiskustva", smatra Pavićević.

Nesporno je da nesuglasice između Spajića i Milatovića postoje već duži vremenski period i one su uzrokovane političkim ambicijama i jednog, i drugog, kaže za RT Balkan politički konsultant Vladimir Dobrosavljević.

"To govori u prilog tome da su oni još dva mlada i neiskusna političara. Očigledno je da ni jedan, ni drugi još nisu savladali politiku kao zanat, odnosno ne vladaju neophodnim veštinama da bi se trajalo i postizali kvalitetni rezultati", kaže naš sagovornik.

Smatra da su nesuglasice dokazale i da Pokret Evropa sad nije jasno profilisan i struktuiran kao politička organizacija.

"Pokret Evropa sad nije organizacija vrednosti, već interesa, ad hok sklopljena bez jasnih političkih, ideoloških i organizacionih ciljeva", kaže Dobrosavljević.

Podseća da nesuglasice nisu samo između Spajića i Milatovića, već se to dešavalo i sa ministrom pravde i visokim funkcionerom PES-a Andrejem Milovićem i još nekoliko vodećih funkcionera u Evropi sad.

Pavićević na pitanje da li je saopštenje pisao Spajić ili neko drugi, poput Milovića za koga se govori da zapravo upravlja PES-om, kaže da sve što Milović kaže, to Spajić misli.

"Plus, odgovor Pokreta Evropa sad Jakovu je oštar i zbog toga što se u Crnoj Gori već govori o formiranju jedne nove političke formacije koja bi imala Milatovićevu podršku. To znači da nije nemoguće da Jakov u jednom momentu napusti Evropu sad i podrži tu novu opciju", napominje Pavićević.

Ovaj sukob ipak ne može da utiče previše na stabilnost Vlade Crne Gore, smatra Dobrosavljević.

"Milatović je verovatno trenutno najpopularniji političar u Crnoj Gori i jasno je da ima veliki autoritet, ali mislim da je njegova snaga unutar Pokreta Evropa sad ipak znatno manja u odnosu na onu koju ima Spajić", ocenjuje Dobrosavljević.

I Dobrosavljević je saglasan sa Pavićevićem da je realna mogućnost da Milatović formira svoju stranku.

"Siguran sam da Milatović neće pristati da bude podređen u političkim procesima u Crnoj Gori i pokretu čiji je suosnivač. Tražiće jasniju ulogu i da bude subjekt, a ne objekt procesa. Da li to podrazumeva da će se izboriti unutar PES-a, ili će biti primoran da pravi novu političku strukturu, vreme će pokazati", zaključuje Dobrosavljević.

image