Srbija i Balkan

Završene konsultacije u parlamentu, Orlić: Biće predloženo 6 potpredsednika

Konsultacijama nisu prisustvovali predstavnici liste Srbija protiv nasilja i koalicije NADA
Završene konsultacije u parlamentu, Orlić: Biće predloženo 6 potpredsednika© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

U Skupštini Srbije završene su konsultacije poslaničkih grupa o izboru potpredsednika i članova radnih tela. Konsultacijama nisu prisustvovali predstavnici liste Srbija protiv nasilja i koalicije NADA.

Konsultacijama o izboru potpredsednika i članova radnih tela u Narodnoj skupštini su prisustvovali predstavnici liste Srbija ne sme da stane - Vladimir Orlić, Marijan Rističević, Marina Raguš, Jasmina Karanac,  predsednik PUPS-a Milan Krkobabić, koalicije oko SPS Snežana Paunović i Života Starčević, kao i Elvira Kovač iz Saveza Vojvođanskih Mađara.

Prisutni su bili i poslanik Branko Lukić iz poslaničke grupe "Mi glas iz naroda Dr Branimir Nestorović", kao i poslanik iz druge grupe "Mi glas iz naroda" Branko Pavlović.

Nakon konsultacija, koje je sazvao predsedavajući, najstariji poslanik Stojan Radenović, niko od učesnika nije se obratio medijima.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je da su konsultacije poslaničkih grupa u Skupštini Srbije danas uspešno okončane i da će devet poslaničkih grupa koje su se odazvale sastanku predložiti da parlament u novom sazivu ima šest potpredsednika.

"Svih devet grupa iz skupštinske većine i iz opozicije, koje su se odazvale na poziv (najstarijeg poslanika koji predsedava prvoj sednici Skupštine Srbije) Stojana Radenovića da razgovaraju o zajedničkom radu u Narodnoj skupštini zajedno će predložiti da Skupština u 14. sazivu ima šest potpredsednika - dva iz SNS, po jednog predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica - Mađara i Bošnjaka, jednog iz SPS i jednog predstavnika opozicione liste 'Mi - glas iz naroda'", naveo je Orlić, saopšteno je iz SNS.

Prema njegovim rečima, uz Anu Brnabić, koja je predložena za predsednicu Skupštine potpisima 156 narodnih poslanika, u najužem rukovodstvu srpskog parlamenta izvesno će se naći najveći broj žena do sada.

Orlić je saopštio da će radom dva skupštinska odbora - Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, kao i Odborom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj prema postignutom dogovoru, rukovoditi dve opozicione grupe.
Predsednike različitih odbora, će, kako je precizirao, delegirati još šest poslaničkih grupa: SNS, SVM, SPS, PUPS, SDPS i PS-NSS-US-RS.

"Postignut je i dogovor o sastavu skupštinskih delegacija. Prvi put će biti formirana i delegacija u zajedničkom Parlamentarnom forumu Republika Srbija - Republika Srpska, ustanovljenom krajem prošle godine", naveo je Orlić.

On je rekao i da će skupštinske službe tokom dana obavestiti grupe koje su odbile poziv Stojana Radenovića, kako je rekao, svih šest grupa nastalih podelom liste "Srbija protiv nasilja" i DSS/POKS da ukoliko žele imaju mogućnost da predlože više od 100 članova odbora i više od 20 članova međunarodnih delegacija uključujući i mesta u delegaciji koja se sastaje sa Evropskim parlamentom.

image