Srbija i Balkan

Putin odlikovao srpskog vladiku: Orden družbe za doprinos jačanju prijateljstva i saradnje Rusije i BiH

Hvala veliki čoveče, nado svih miroljubivih naroda, poručio je episkop Jefrem ruskom predsedniku Vladimiru Putinu primajući Orden družbe
Putin odlikovao srpskog vladiku: Orden družbe za doprinos jačanju prijateljstva i saradnje Rusije i BiHwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlikovao je Ordenom družbe vladiku banjalučkog Jefrema. Orden je uručio ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Uručenju ordena prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov rekao je da episkop banjalučki Jefrem gradi mostove prijateljstva i bratske ljubavi između vernika u Rusiji i Republici Srpskoj, što Moskva smatra kamenom temeljcem rusko-srpskog duhovnog jedinstva.

"Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo da Vam u ime predsednika Ruske Federacije uručim visoku državnu nagradu – Orden družbe za veliki doprinos jačanju prijateljstva i saradnje između naroda Rusije i BiH, kao i za očuvanje rusko-srpskog duhovnog jedinstva", rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je istakao da je simbolika da se u martu ove godine navršava 30 godina od uspostavljanja ove nagrade u Rusiji i 60 godina od kako je episkop Jefrem postao iskušenik u manastiru Srpske pravoslavne crkve.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem zahvalio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu što mu je dodelio Orden družbe, ocenivši da su duhovne i nacionalne veze ruskog i srpskog naroda jake i neraskidive.

"Predsednik Putin je očigledno posredno ili neposredno ocenio moje male zasluge vredne pažnje i odlikovanja, što prihvatam sa zahvalnošću. Hvala veliki čoveče, nado svih miroljubivih naroda. Hvala vam za sve što činite velikom ruskom narodu i celom čovečanstvu", rekao je episkop Jefrem.

Orden družbe je ustanovljen ukazom predsednika Ruske Federacije 1994. godine. Do sada su nagrađivani kako strani, tako i državljani Rusije – za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, kao i za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura.

image