Srbija i Balkan

Hovenijer: Zabrinuti smo zbog načina na koji uredba o dinaru može da utiče na ranjive grupe

Izaslanik SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da nije video predlog Prištine o dinaru i da veruje da Vlada tzv. Kosova još radi na njemu
Hovenijer: Zabrinuti smo zbog načina na koji uredba o dinaru može da utiče na ranjive grupe© TANJUG/ STR/

Američki izaslanik u Prištini Džefri Hovenijer je rekao da je stav SAD u vezi sa uredbom tzv. centralne banke Kosova o dinaru jasan i da se ne radi o dinaru, već da su zabrinuti da bi način primene te uredbe mogao da utiče na srpsku zajednicu na "Kosovu".

"Poštujemo nadležnost CBK, razumemo da ima odgovornost da određuje monetarnu politiku na celoj teritoriji 'Kosova'", kazao je Hovenijer.

On je naveo da se zabrinutost SAD ne odnosi na dinar, već na način na koji je implementirana uredba CBK.

"Mi smo zabrinuti da, kao što je moj kolega Gabrijel Eskobar govorio prošle nedelje, način implementacije može uticati na ranjive grupe, naročito - ali ne isključivo - na srpsku zajednicu na 'Kosovu'", istakao je Hovenijer.

Kazao je da se nada da će razgovori u Briselu dati rezultate i da će srpska i tzv. kosovska strana naći najbolje rešenje.

Hovenijer se obratio novinarima nakon sastanka sa zamenikom premijera tzv. Kosova Besnikom Bisljimijem, dan nakon sastanka koji je Bisljimi imao u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i glavnim srpskim pregovaračem Petrom Petkovićem.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, nakon jučerašnje runde pregovora u Briselu, rekao da je srpska delegacija insistirala na formiranju Zajednice srpskih opština i naglasio da problemi moraju da se rešavaju kroz dijalog, a ne jednostranim merama.

Bisljimi je juče najavio da će do petka tzv. Kosovo i Srbija poslati predloge za rešavanje pitanja u vezi sa dinarom, i da očekuje da će se o tome razgovarati iduće nedelje.

image