Srbija i Balkan

Milanović anketira Hrvate: Šta će AP u Briselu?

Hrvatski predsednik ponudio je svojim pratiocima i potencijalne odgovore
Milanović anketira Hrvate: Šta će AP u Briselu?© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK/ nr

Hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću Ustavni sud zabranio je učešće u predizbornoj kampanji, ali mu niko izgleda ne može zabraniti da svoje političke protivnike "pecka" putem društvenih mreža.

Milanović, koji je inače prema poslednjim istraživanjima javnosti, za Hrvate poželjniji premijer od trenutnog Andreja Plenkovića, sada je na svom fejsbuk nalogu objavio anketu u kojoj svoje pratioce pita šta misle da Plenković, koga oslovljava samo sa AP – radi u Briselu.

Naravno, odgovor da je on tamo na dvodnevnom samitu o nuklearnoj energiji, posvećenom sukobu u Ukrajini i jačanju evropske odbrambene industrije, nije dolazio u obzir.

Milanović je dao dve opcije: Plenković je u Briselu da produži do Luksemburga i da iskaz evropskim tužiocima, a druga je da je tamo da "spasava svoju evropsku fotelju".

Njegovi pratioci ipak, misle da je situacija složenija, pa nude i odgovore koje hrvatski predsednik svojom anketom nije predvideo.

Ljudi su tako pisali da će Plenković tamo ostati da se nikad ne vrati ili da je tamo otišao na obuku za ukrajinski front, dok ima onih koji bi se zakleli da je on tamo otišao da plače na ramenu Ursule fon der Lajen. Verovatno baš zbog toga što mu je najava Milanovića da će ući u bitku za premijersku funkciju – poprilično zaljuljala poziciju.

U međuvremenu SDP koji je nameravao da kandiduje Milanovića, nastavlja svoju izbornu kampanju koja je trenutno inače poput lošeg rimejka filmske sage o Hariju Poteru, u kojoj se pominju mistične "bajalice" u vidu slogana "Reke pravde dolaze", a u kojoj je Milanoviću pripala uloga lorda Voldemora, odnosno onog čije se ime u kampanji, zbog odluke Ustavnog suda "ne sme pomenuti".

Predsednik te partije Peđa Grbin je, uprkos tome u jednom trenutku umalo otvoreno rekao da Zoran Milanović ide na pobedu.

SDP je na putu pobede. Koalicija Reka pravde je na putu pobede... a Z... ne smem da kažem ide do pobede. Zoran Milanović? Jesam li nešto prekršio? On od ponedeljka ne sme da učestvuje u takvim stvarima i rekli smo da ćemo poštovati sve odluke", rekao je.

image