Srbija i Balkan

Stevandić: Odnosi Moskve i Banjaluke najbolji mogući

Nama bukvalno kažu ako se ne priključimo sankcijama Rusiji i antiruskoj histeriji, ako ne dozvolimo da BiH uđe u NATO, naša zemlja, teritorija i resursi mogu se ponuditi zemljama koje to hoće. To su već uradili na KiM, pošto su se Albanci priključili sankcijama, kazao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske
Stevandić: Odnosi Moskve i Banjaluke najbolji mogući© Milos Tesic/ATAImages

Sporazum sa Ruskom dumom je istorijski, jer mi nikada nismo potpisali tu vrstu sporazuma. U suštini to je i prvi sporazum između Dume i Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić za RT, nakon potpisivanja sporazuma o saradnji skupštine Republike Srpske sa Ruskom dumom.

"Naše veze su starije od trenutnog geopolitičkog konflikta u svetu, od ukrajinskog sukoba, od Hitlera, od Napoleona. Republika Srpska i Rusija jako dugo sarađuju, i sačuvale su to biserno prijateljstvo, koje je izdržalo sve istorijske izazove. Jedan deo sporazuma je posvećen našim dugogodišnjim vezama", kazao je Stevandić. 

Što se tiče oblasti u kojima će saradnja biti ostvarena, Stevandić je napomenuo da je u poslednjih pet, šest godina saradnja između Rusije i Republike Srpske počela da raste, kako trgovinska razmena, tako i kulturološka, kao i da RS nikad više studenata na razmeni nije imala u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Govoreći o pobedi Vladimira Putina na izborima, Stevandić je istakao da će pobeda Putina menjati svetske odnose, ali ne i između Moskve i Banjaluke, jer su ti odnosi najbolji mogući.

"Politika Vladimir Putina je sprečila da se usvajaju engleske rezolucije u SB UN, koje su označavale srpski narod kao geonocidan. Ta politika je čuvala naš Dejtonski status da ne budu ukinute naše institucije i da imamo svoja prava unutar BiH", napominje.

Stevandić je istakao da je Zapad do sad možda mislio da ima neku alternativu u Rusiji, ali tolika izlaznost i pobeda Putina je pokazala da nema alternativnog pregovarača za svetsku politiku u Rusiji i da je ruski predsednik takav pregovarač koji ne trpi nametanje.

Republika Srpska nije uvela sankcije Rusiji

Govoreći o sankcijama koje je Bosna i Hercegovina uvela Rusiji, Stevandić je rekao da je BiH komplikovana zemlja i tamo gde negde na forumima dižu ruku Bošnjaci i Hrvati - oni glasaju za sankcije, a tamo gde glasaju Srbi - oni glasaju protiv sankcija Rusiji.

Kako je ukazao, nikada nije postojala odluka da, BiH uz saglasnost Srba, niti pravna forma da su zakonski sankcije uvedene, već da su one delimične, po resorima na čijem se čelu nalaze Bošnjaci i Hrvati, a ne Srbi.

"Predsednik Putin je i zahvalio predsedniku Dodiku, jer sankcija nije bilo. Zbog svega toga mi trpimo pritiske i ucene. Nama se bukvalno kaže ako se ne priključimo sankcijama Rusiji i antiruskoj histeriji, ako ne dozvolimo da BiH uđe u NATO, naša zemlja, teritorija i resursi mogu se ponuditi zemljama koje to hoće. To su već uradili na KiM, pošto su se Albanci priključili sankcijama", napomenuo je.

O 25 godina NATO agresije na Jugoslaviju

Pet godina pre nego što su bombardovani naši sunarodnici u Srbiji, bombardovana je Republika Srpska, 1994. i 1995, i imamo brojne traume, kada je ubijeno mnogo nevinih ljudi.

"Ono što je zajedničko Srbiji i RS jeste što je 19 snažnih, zapadnih zemalja iz NATO pakta, bombarduje i uništava jednu malu zemlju, ubija decu, putnike u vozu, pacijente u bolnicama i za to ne postoji nikakva kazna ni osuda, jer nas posle toga ucenjuju da će sprečiti naš ekonomski razvoj ukoliko budemo tražili odštetu".

Stevandić je istakao da je to najveće licemerstvo u istoriji čovečanstva, a isto tako da je to prelomna tačka kada je uništen međunarodni poredak.  

On je dodao da su mu mnoge kolege u Rusiji rekle da im je postalo jasno šta će se tek dešavati i da su im Srbi otvorili oči.

"Mi smo oči otvorili 1992. godine, kada nismo imali kopnenu vezu sa Srbijom i kada je u porodilištu u Banja Luci umrlo 13 beba zato što nam nisu dozvolili da transportujemo boce sa kiseonikom. Za Zapad srpska deca nisu važna, ali ni deca Donbasa. Oni se vode arijevskim nacističkim principima, vredne i manje vredne narode", napominje Stevandić.

image