Srbija i Balkan

Nenad Stevandić za RT Balkan: Mi Srbi ne možemo da navijamo protiv Boga, Srbije i Rusije

Zapad našu neutralnost smatra proruskim stavom. To je paradoksalno, ali je i dokaz degradacije međunarodnih odnosa i koliko se Zapad zaglavio u neprihvatanju da je hegemonija izgubljena, poručio je iz Moskve predsednik Skupštine RS
Nenad Stevandić za RT Balkan: Mi Srbi ne možemo da navijamo protiv Boga, Srbije i Rusije© Државна дума Руске Федерације

Odnosi Srba i Rusa stariji su od današnjih geopolitičkih sukoba, stariji su i od Hitlera i od Napoleona i izdržali su sve istorijske izazove, poručio je iz Moskve za RT Balkan Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Republike Srpske.

"Čast mi je da bila da u ime Narodne skupštine Republike Srpske potpišem sporazum koji ima i opšti karakter, da razmenjujemo parlamentarna iskustva, vidimo kakav je to parlamentarni nadzor nad odlukama vlade, tretiramo aktuelna pitanja kriminala, korupcije, donošenja novih zakona, ali isto tako utvrđujemo istorijske veze i nastavljamo tradiciju bratskih i dobrih odnosa", rekao je on. 

Delegacija parlamenta Republike Srpske nalazi se u višednevnoj poseti Moskvi, a prisustvovaće i prijateljskoj fudbalskoj utakmici Srbije i Rusije.

"Naravno da ću navijati za Srbiju, ali to ne znači da ću navijati protiv Rusije. Kao što znate, mi Srbi ne možemo da navijamo protiv Boga, Srbije i Rusije. A naravno, ako pitate ko će pobediti - pobediće naše prijateljstvo", naglasio je Stevandić.

Ukazane su brojne prilike za saradnju, a Stevandić kaže da su dalji koraci na ministrima u Vladi Republike Srpske, koji će vrlo brzo doći u Rusiju. 

"Na nama je bilo da napravimo te mostove i kanale komunikacije preko kojih će sve institucije da komuniciraju. Svima je poznato da je predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovan najvišim odličjem Republike Srpske, a i on je predsednika Srpske Milorada Dodika odlikovao ordenom Aleksandra Nevskog, takođe jedim od najviših odličja koje dodeljuje Ruska Federacija. Saradnja postoji i ona će da se jača međuvladinim dogovorima i kapitalizuje u većem obliku", poručio je Stevandić iz Moskve.

Pred susret sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko, Stevandić je istakao da mu je velika čast što sa njom ima izuzetnu saradnju pola decenije.

"Valentina Matvijenko i ja se poznajemo od 2019. godine. Ja tada nisam bio visokopozicioniran, ali ona mi je ukazala čast i pozvala me na parlamentarni forum u Moskvu, tako da smo samo nastavili saradnju kada sam postao predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske", prisetio se naš sagovornik. 

Matvijenko i Stevandić susreli su se i na Peterburškom ekološkom forumu prošle godine, gde je predsednik parlamenta Srpske govorio o štetnosti osiromašenog uranijuma kojim je NATO bombardovao Republiku Srpsku, nakon čega su se sastali i u Moskvi, gde je napravljen plan o sporazumima koji će biti potpisani između parlamenata. 

"Gospođa Matvijenko ima velike zasluge za unapređenje rusko-srpskih odnosa. Pored toga je osoba koja izuzetno razume geopolitičke procese: metodologiju, taktiku i strategiju. Moram priznati da je jedan od najzahvalnijih sagovornika koje sam imao u Ruskoj Federaciji i sa zadovoljstvom idem na novi sastanak sa njom, gde ćemo napraviti još planova za budućnost, ali i retrospektivu učinjenog do danas", naglasio je Stevandić.

Kada su u pitanju Zapad, ali i Sarajevo, Stevandić je naveo da očekuje podmukle reakcije kao i prošle godine, kada su sačekali da prođe određeno vreme od posete Rusiji pa počeli da im uvode sankcije.

"Njih nervira to što se mi ne priključujemo sankcijama Rusiji i što ne želimo da budemo deo antiruske histerije. Nije nam nikakva olakšavajuća okolnost ni što ne vodimo antiameričku ili antievropsku politiku, jer Zapad našu neutralnost  smatra proruskim stavom. To je paradoksalno, ali je i dokaz degradacije međunarodnih odnosa i koliko se Zapad zaglavio u neprihvatanju da je hegemonija izgubljena i da se gradi multipolarni svet", ukazao je predsednik parlamenta Republike Srpske, ističući:

"Zapad više ne gazduje ni resursima, ni energijom, ni vojno, ni tehnološki. Na drugoj strani, tu je Rusija koja na svojoj teritoriji ima gotovo sve minerale i prirodna bogatstva, lider je kada su u pitanju energenti, a ne pokušava da bude hegemon, kao što je bio Zapad, već želi da stvori pošteniji svet, svet prilika za sve i zato radi na izgradnji multipolarne budućnosti, koja je već stigla."

Sa jedne strane je monopolarni svet i hegemonija, a sa druge multipolarni svet i poštovanje, naglasio je Stevandić.

image