Rusija

Volodin i Stevandić potpisali sporazum o saradnji između Ruske dume i Narodne skupštine RS

Prema rečima predsednika Ruske dume, saradnja se razvija zahvaljujući aktivnoj interakciji predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a poslanici moraju da pruže zakonodavnu podršku odlukama koje donose predsednici
Volodin i Stevandić potpisali sporazum o saradnji između Ruske dume i Narodne skupštine RS© Државна дума Руске Федерације

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (entitet BiH) Nenad Stevandić potpisali su sporazum o saradnji, objavljeno je na sajtu Državne dume.

Volodin je istakao da potpisivanje sporazuma podiže saradnju između parlamenata na novi nivo. 

"Vaša poseta će svakako doprineti razvoju naših odnosa u parlamentarnoj dimenziji potpisivanjem sporazuma između parlamenta Republike Srpske i Državne Dume. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da obezbedimo da se odnosi razvijaju još dinamičnije", navodi se.

Prema rečima predsednika Ruske dume, saradnja se razvija zahvaljujući aktivnoj interakciji predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a poslanici moraju da pruže zakonodavnu podršku odlukama koje donose predsednici.

Volodin je napomenuo da razvoj saradnje podržavaju sve frakcije Državne dume. 

"Svi smatraju da je ispravno tražiti nove formate interakcije kako bi bili efikasniji, približili svoje pozicije i, što je najvažnije, radili na krajnjem rezultatu, razvijajući odnose u interesu građana i Republike Srpske i Ruske Federacije", naglasio je Volodin.

On je dodao da će Državna duma, na plenarnoj sednici 20. marta, istovremeno sa Savetom Federacije, usvojiti zajednički apel parlamentima sveta i međunarodnim parlamentarnim organizacijama u vezi sa 25. godišnjicom NATO bombardovanja Jugoslavije.

"Danas pokušavaju da ućutkaju tu tragediju. Smatramo da SAD, svi ti lideri i zvaničnici koji su doneli odluku o bombardovanju mirnog grada treba da snose odgovornost", istakao je.

Stevandić: Rusi i Srbi imaju istu ideju o tome kako treba da se razvija svet

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić obratio se danas poslanicima ruske Dume, izrazviši nadu da će zahvaljujući potpisivanju sporazuma saradnja parlamenata ojačati i napomenuo da Republika Srpska podržava "razvoj multipolarnog sveta u kojem će vladati sporazumi, a ne uputstva". 

"Pre obraćanja, u ime naše delegacije, čestitam Vladimiru Vladimiroviču Putinu, na pobedi na izborima. Čestitam otvaranje nove faze međunarodnih odnosa. Prenosim vam svima čestitke predsednika Republike Srpske Milorada Dodika", kazao je Stevandić.

On je istakao da smo danas svedoci propagiranja jedne velike neistine, a to je da su tradicionalne vrednosti retrogradne, u sukobu sa budućnošću i naučno tehnološkim napretkom.

"Istina je sasvim drugačija. Tradicionalne vrednosti nas čuvaju od dehumanizacije i manipulacije modernim tehnologijama. Krajem prošlog veka počela je intenzivnija dehumanizacija čovečanstva, kreirana od tzv. neoliberalne, uglavnom zapadne elite. Nametanje njihovih vrednosti svet nije učinilo ni boljim ni pravednijim, jer se iza novoproklamovanih sloboda krila nova hegemonija", istakao je Stevandić.

Naveo je da je ona sublimirala postulate kolonijalizma i ideologija koje su poražene u Drugom svetskom ratu.

Prema njegovim rečima, umesto konsenzusa oko zajedničkih vrednosti, svedoci smo pokušaja nametanja isključivo neoliberalnih zapadnih vrednosti.

"Navedene vrednosti ograničavaju i cenzurišu samostalnost i slobodu, zavađajući i potčinjavajući narode i države u svrhu potpune kontrole uma i javnog života. Stvarni cilj je prisvajanje njihovih resursa i osporavanje prava na odlučivanje i samostalnost. Time se neoliberalne i samoproglašene elite postavljaju iznad Saveta bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u tu svrhu, ni novi svetski rat nije odbačen kao sredstvo", ocenio je Stevandić.

Govoreći o odnosima Ruske Federacije i Republike Srpske, ali i o ukupnim srpsko-ruskim odnosima, Stevandić je istakao neke ključne činjenice.

"Da Ruska Federacija nije stavila veto na podmuklu, sa Zapada kreiranu, rezoluciju u Savetu bezbednosti, kojom je bilo predviđeno da se srpski narod i Republika Srpska označe genocidnim, Republika Srpska bi možda bila već uništena, jer bi je bilo nemoguće braniti sa tim prefiksom. Ja, unuk antifašiste Jovana i logoraša Stevana odvedenog u Mauthauzen, bio bih od strane unuka i poštovalaca nacista, onih koji su Mauthauzen napravili, označen kao genocidan. Nešto slično je pokušao da uradi i samozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit, kojem ste vi osporili legitimitet. Hvala vam, braćo Rusi", naglasio je Stevandić.

Naveo je da je "naše srpsko hvala je veliko i iskreno", i ne predstavlja nikakvu taktiku ili marketing.

"Potpisivanje ovog sporazuma je još jedan dokaz da Rusi i Srbi imaju istu ideju o tome kako treba da se razvija svet", naglasio je Stevandić.

Na Zapadu u kojem Republika Srpska živi, prema rečima Stevandića, smatraju da je gotovo nemoguće imati vlastiti stav ili politiku bez prisile i potkupljivanja, pa zato ne razumeju da je politika Srpske očuvanja dobrih odnosa sa Rusijom "naš izbor, a ne nagovor ili pritisak Rusije".

image