Srbija i Balkan

"Batut": Od početka godine registrovano 40 slučajeva morbila u Srbiji

Na teritoriji Beograda, od 22. februara ove godine, kada je proglašena epidemija, registrovana su 33 slučaja morbila
"Batut": Od početka godine registrovano 40 slučajeva morbila u SrbijiGetty © picture alliance / Contributor

Od početka ove godine registrovano je 40 slučajeva morbila na teritoriji Srbije, objavio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Na teritoriji grada Beograda, od 22. februara ove godine, kada je proglašena epidemija, registrovana su 33 slučaja morbila, od kojih je 27 potvrđeno u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a šest obolelih osoba su porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Među obolelima je desetoro dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je devetoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, deset nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, dve potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14 i 16 godina, kao i 11 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Troje obolelih imalo je i komplikacije u vidu upale pluća.

Dana 13. februara potvrđene su male boginje u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20. februara ove godine kod dvogodišnjeg deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova) i nije vakcinisano, dok je pet dana kasnije potvrđen slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci, podseća "Batut".

Slučaj malih boginja potvrđen je 29. februara kod osobe (41) sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila.

Na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana su tri potvrđena slučaja morbila, dva na teritorija Valjeva i jedan na teritoriji Mionice. Obolele osobe su uzrasta 33, 36 i 45 godina, pri čemu je jedna vakcinisana sa dve doze vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila, jedna nepotpuno vakcinisana sa jednom dozom vakcine, a jedna je nepoznatog vakcinalnog statusa. Jedna obolela osoba imala je komplikacije u vidu upale pluća.

Od 7. februara tekuće godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora zbog malih boginja na teritoriji Republike Srbije u skladu sa planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta tokom 72 sata itd).

"Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike", navodi se u saopštenju "Batuta".

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih slučajeva među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prethodne godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94 odsto) bila nevakcinisana.

Pandemija kovida 19, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope. Prema podacima SZO beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2023. godine u odnosu na 2022. godinu, čak 30 puta.

Zaključno sa oktobrom 2023. godine registrovano je više od 30.000 slučajeva u 40 od 53 zemlje Evropskog regiona SZO, sa oko 21.000 hospitalizovanih i pet smrtnih ishoda u dve zemlje.

image