Srbija i Balkan

Vlado Georgiev protiv "Danasa": "Ne, uranijum nije štetan"

Nakon što je kantauor najavio tužbu protiv izvesnog prozapadnog medija, u odbranu lista su stali, niko drugi do televizija "N1" i poznati NATO lobista Naim Leo Beširi
Vlado Georgiev protiv "Danasa": "Ne, uranijum nije štetan"© Antonio Ahel/ATAImages

Sukob između umetnika i kantautora Vlade Georgieva i pojedinih (prozapadnih) medija ušao je u novu, ozbiljniju fazu, pošto je Georgiev pozvao svoje pratioce da se pridruže kolektivnoj tužbi koju namerava da pokrene protiv redakcije  dnevnog lista "Danas".

Na pitanje Udruženja potrošača Efektiva šta bi bio tužbeni zahtev, Georgiev je jasno odgovorio:

"Za početak da objasne tekst u kojem tvrde da nije tačno da Srbija oboleva zbog osiromašenog uranijuma kojima nas je NATO gađao 1999, zatim sve po redu u njihovim antisrpskim tekstovima kojima obasipaju svakodnevno, pljujući i narod i državu, istoriju, crkvu… Sve!".

Možda sve ne bi bilo ni tako zanimljivo da se u odbranu lista "Danas" nije uključio, poznati javni zagovarač NATO-a, Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove, nazvavši Georgieva "opskurnim pevačem koji se dodvorava vladajućoj većini".

Beširi je za današnji broj pomenutog lista izjavio da je "najveći problem što čak i danas, u 2024. godini, govorimo o NATO bombardovanju, a ne o uzrocima koji su doveli do toga", kao i da je "to ozbiljan problem koji nas sprečava da se suočimo sa istinom i da napredujemo".

Najozbiljniji problem je što gospodin Beširi, kao i mnoge zapadne NVO, na primer Fond za humanitarno pravo, uporno pokušavaju da smanje broj poginulih, pa tvrde da je 1999. godine u NATO agresiji "poginulo 756 ljudi". 

Naime, jugoslovenske i srpske vlasti nikada nisu utvrdile tačan broj stradalih. Tadašnji direktor Savezne kancelarije za statistiku Milovan Živković je 14. jula 1999. rekao da je u bombardovanju ubijeno oko 1.200 civila, kao i da "neki izvori govore o više od 5.000, pa čak i 18.000" žrtava.

Podsetimo, Beširi je nedavno naveo da je NATO zapravo "odbrambeni savez", kao i da NATO u Srbiji 1999. godine nije sprovodio agresiju – ne smete to ni da pomislite, jer to je samo "propaganda", dok ono što troimeni politikolog radi više liči na hipnozu, ili ispiranje mozga, ali nikako nije propaganda: 

"Ponavljajte za mnom. NATO nije u ratu sa Rusijom. NATO prima nove članice od osnivanja. NATO je odbrambeni savez. Sve drugo je propaganda".

"Povela se orkestrirana hajka na mene i sasvim je jasno da sve to dolazi iz 'iste kuhinje'", kaže za RT Balkan umetnik Vlado Georgiev.

"Sada se odjednom javljaju sumnjive nevladine organizacije, za koje se čak i zna da se ne bave ekologijom, već naprotiv, rade sa naftom, prodaju proizvode 'Džonson i Džonson' itd. U pitanju je izvesna Ekostraža, koja preko nekoliko firmi šeta pare i podiže novac preko konsultantske agencije Bojana Simišića 'Vejl end šark'. Ozbiljno ih istražujem", otkriva naš sagovornik.

Dodaje da se odbrani lista pridružila i televizija N1, koja je počela da iznosi podatke o njegovoj firmi, koja se, kako otkriva, bavi rečnim transportom i posluje u skladu sa zakonom. Tim poslom je, kaže, počeo da se bavi usled zabrane umetnicima i pevačima da nastupaju tokom pandemije kovida.

"Mogu samo da kažem da sam od svojih para kupio svoj prvi brod, počeo da radim. Nikome ga nisam ukrao i niko mi ga nije poklonio. Ne funkcionišem ni od čijih donacija i ne pripadam apsolutno nikome, nijednoj partiji. Ali jednostavno čovek, koji komentariše širenje neistina na račun NATO agresije, plasiranje informacija kako uranijum nije štetan, kako su oni nama zapravo učinili uslugu jer su nas bombardovali, e to je nešto na šta ja ne mogu da ćutim i jednostavno je poražavajuće da sam poprilično usamljen u tim izjavama", ukazuje Georgiev.

Ističe da se nada da će ovo podići svest i probuditi druge ljude i da se "jednom zauvek objasni tim medijima, za koje se vrlo dobro zna ko ih je doveo u Srbiju da ovde gospodare našim životima, sprovodeći narativ iz koje kakvih kancelarija  i koje kakvih poslodavaca". 

"Beširija nemam šta da komentarišem, potpuno je jasno da se radi o NATO lobisti i potpuno je nebitan za mene. On kao on. Ali jako su bitni urednici tih medija kao što su 'Danas', N1 i slični. Ovaj put mislim da ćemo se fino obračunati jednom zauvek, da shvate da ne mogu da gospodare medijskim nebom i da ispiraju mozak državljana Srbije", zaključio je Georgiev.

image