Srbija i Balkan

Dačić: Priština misli da je miljenica međunarodne zajednice, Kurti sebi dao autogol

Ministar spoljnih poslova ističe da je Kurtiju u Briselu ponuđeno mnogo povoljnije rešenje od onog što je kasnije prihvatio
Dačić: Priština misli da je miljenica međunarodne zajednice, Kurti sebi dao autogol© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da predstavnici Prištine nisu svesni u kakvom se položaju nalaze, i da, prema njegovim rečima, "žive u svom svetu, misle da su i dalje miljenici međunarodne zajednice", ali da se situacija promenila, upravo "njihovim autogolom".

"Ono što je predlog koji je odbio u Briselu bio je mnogo povoljniji od onoga što je prihvatio nekoliko dana kasnije, uz veliki međunarodni pritisak", naglasio je Dačić za TV Prva.

Ministar spoljnih poslova je upozorio da su ti pritisci su otišli ​​toliko daleko da su čak i Sjedinjene Američke Države bile spremne da otkažu razne posete svojih zvaničnika, saradnju i programe pomoći.

Dačić je naveo da je EU u jednom trenutku skinula sa dnevnog reda i viznu liberalizaciju za 'Kosovo', koja je bila odložena za 1. januar 2024. godine, i ocenio da je Kurti počeo da se suočava sa problemima.

"Ovo je sada faktor u njegovoj potrazi za alibijem zašto je to uradio, kao da je dobio datum", rekao je Dačić i dodao da se mart 2023. godine, koji Kurti spominje, nigde ne pominje kao datum do kojeg treba da se postigne dogovor između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

"Tog datuma nigde nema, niti se pominje, niti se o svemu ovome može govoriti na takav način", istakao je Dačić.

On je naveo da je u interesu Srbije da razgovara i dođe do rešenja, istakavši da ovaj sukob ne može da traje stotinama godina. Dačić je kazao da Kurti zaboravlja da mora da formira Zajednicu srpskih opština, odnosno da ispuni ono što je potpisano.

"Nigde to nije pomenuo", naglasio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova naveo je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pravu kada kaže da je ovo naša taktička pobeda.

"To je taktički, ali nije bilo u našoj taktici da sada pravimo krize, pa da iz krize izađemo kao pobednici. Bili smo konstruktivni, niko nije mogao da optuži Srbiju da je kriva. Prvi put je Priština direktno bila optužena i odgovorna za eskalaciju ove krize", istakao je Dačić.

Dačić je naveo da je važno da znamo šta hoćemo i podsetio da je predsednik Vučić rekao koje su naše dve fundamentalne vrednosti, takozvane crvene linije, da 'Kosovo' ne može da bude članica UN jer se time praktično završava priča o njihovoj nezavisnost, a drugo je pitanje bezbednosti naših građana, odnosno da se ne može tolerisati bilo kakav napad na Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da će se razgovori svakako nastaviti, ali da smatra da smo daleko od datuma koji Priština postavlja, a koji je, kako je rekao, veštački nametnut i koji su svi negirali, pa i Amerikanci.

Dačić: Izbori na KiM nemaju šansu da budu uspešni

Na pitanje da li očekuje dalju eskalaciju na području Kosova i Metohije, imajući u vidu predstojeće lokalne izbore 18. decembra, Dačić je rekao da su i ti izbori faktor dalje eskalacije.

"Oni se stalno trude, kao što su pokušavali da poslaničke mandate dodeljuju drugima, a ne Srpskoj listi, da nađu neke svoje Srbe koji će raditi u njihovom interesu. Tako je bilo do Briselskog sporazuma. Ovi izbori nemaju šanse da uspeju i ako neko misli da će to rešiti problem, mislim da je to daleko od zdravog razuma", rekao je Dačić.

Govoreći o situaciji sa migrantima, ministar je rekao da je to nešto što prestaje da bude deo migrantske krize koliko i sukob oko toga ko će sada organizovati prelazak migranata.

image