Srbija i Balkan

Srbinu sude zbog rođendanske čestitke Ratku Mladiću

Da je ovaj proces politički, ali pre svega antisrpski i antiruski motivisan, ukazuje za RT Balkan Branimir Kojić, predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila
Srbinu sude zbog rođendanske čestitke Ratku Mladiću© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne reči Državnog tužilaštva, počelo je suđenje Vojinu Pavloviću, kojeg terete "za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića", javljaju mediji.

Optuženi Vojin Pavlović oglasio se za RT Balkan, uz isticanje da čestitkom nije imao za cilj da bilo koga uvredi ili zastraši, već da poželi dobro zdravlje i dug život ljudima koje poštuje. Naime, na transparentu je poruka za srećan rođendan, dug život i dobro zdravlje bila upućena generalu Ratku Mladiću i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. 

"Poželeo sam generalu Ratku Mladiću i predsedniku Miloradu Dodiku dug život i dobro zdravlje, valjda je normalno svakome poželeti to. Nemam za šta da se osećam krivim kada ništa pogrešno nisam uradio. Ljudski je i hrišćanski svakome poželeti zdravlje i sreću", poručuje za RT Balkan Pavlović.

U optužnici se navodi da je Pavlović svestan, kao predsednik Udruženja "Istočna alternativa" i stanovnik Bratunca, "da navedenom radnjom veliča Ratka Mladića, koji je presudom međunarodnog suda osuđen za genocid i druge ratne zločine". 

Naš sagovornik Vojin Pavlović poručuje da za njega Ratko Mladić nije zločinac, već heroj.

"Ratko Mladić u svakom slučaju je heroj. To što ga doživljavaju kao zločinca je zbog odluke političkog antisrpskog suda u Hagu", ukazuje Pavlović, dodajući da je neosporno da su se zločini dešavali u ratu, ali da nije realno etiketu poput "zločinačkog" ili "genocidnog" naroda zalepiti Srbima, posebno ako znamo kako su sukobi počeli i da je za budućnost i suživot bitno da svi priznaju svoje grehe.

Rođendanska čestitka, navodi Pavlović, nije poruka nekome da ga mrziš, već da ga poštuješ i voliš, ali reakcije "druge strane" mnogo više govore o tome šta oni žele da poruče Srbima na tim prostorima.

Da je ovaj proces politički, ali pre svega antisrpski i antiruski motivisan, ukazuje za RT Balkan Branimir Kojić, predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

"Proces kojim se vodi pred Sudom BiH protiv Vojina Pavlovića još jedan je dokaz koliko je BiH nefunkcionalna država. Sudi mu se jer je proruski orjentisan, sudi mu se jer je na istom putu kao i Milorad Dodik, ali i svi slobodoumni Srbi koji štite Republiku Srpsku", poručuje Kojić, koji je često i sam na meti bošnjačkih ekstremista.

Interesantna je činjenica i da ovo samo jedan u seriji pritisaka na Pavlovića, koji sumnja da određeni, kako je rekao "korumpirani političari iz srpskih struktura u saradnji sa američkim ambasadorom i bošnjačkim ekstremistima njega napadaju zbog otvorene podrške Rusiji od početka SVO". 

Pavloviću je, naime, zbog podrške Rusiji više puta otvoreno prećeno, što je on i prijavio nadležnima. Kada na pretnje više nije reagovao – zapalili su mu porodičnu kuću, baš u Kravicama, gde se 1993. godine dogodio jedan od najkrvavijih zločina nad Srbima u proteklom ratu.

Branimir Kojić kaže da je ovakav nakaradni Sud BiH oružje SAD i zapadnih ambasada uperenog protiv Republike Srpske, oni optužuju svakog onog ko se drzne da kaže bilo šta protiv NATO-a, svakog onog ko bilo šta kaže o stradanju srpskog naroda.

"Taj isti sud je bio nem i slep na činjenicu da je baš Vojin Pavlović bio meta radikalnih islamista koji su mu skoro 30 godina nakon rata zapalili kuću u jednom zaseoku Kravice, sela koje je bilo meta Muslimana i u ratu i koje je nastradalo na Božić 1993. godine", ističe Kojić, dodajući:

"Juče je se sudilo Dodiku, danas Pavloviću, a ko je sledeći? Možda ja, ili bilo ko poput mene, jer ne želimo da ćutimo i zabijamo glavu u pesak pred onim što nam se desilo i pred onim što nam se svakodnevno dešava."

Vojin Pavlović smireno naglašava da pušta nadležne da rade svoj posao, uz isticanje "na njima je da pokušaju da dokažu moju krivicu, za koju tvrdim da je nema, jer mi nije bila želja da bilo koga zastrašim, ali to se zna, to znaju i moje komšije Bošnjaci sa kojima lepo živim, ima među njima i dosta čestitog sveta koji razume da je ovo antiruska i antisrpska politika".

image