Srbija i Balkan

Analitičar iz Skoplja: Priština se meša u izbore u Severnoj Makedoniji

Nikada nismo imali nikakvu zvaničnu javnu intervenciju bilo koje druge susedne ili strane zemlje na ovaj način, kao što to radi zvanična Priština, poručuje Seljadin Džezairi
Analitičar iz Skoplja: Priština se meša u izbore u Severnoj Makedoniji© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Analitičar iz Skoplja Seljadin Džezairi smatra da se vlada tzv. Kosova meša u izbore u Severnoj Makedoniji koji će biti održani 8. maja i da tako nešto do sada nije zabeleženo.

On je dodao da se na Kosovu i Metohiji vodi otvorena kampanja protiv Bujara Osmana kao predsedničkog kandidata Demokratske unije za integraciju (DUI). Istakao je da u Skoplju "nisu nikad imali nikakvu zvaničnu javnu intervenciju bilo koje druge susedne ili strane zemlje na ovaj način, kao što to radi zvanična Priština".

"Poslednjih dana postavljeni su plakati, čak i u Mitrovici, na kojima piše da je Bujar Osmani proglašen personom non grata. Ovo mešanje Kurtijeve vlade nije da nije izazvalo trvenja. S jedne strane su simpatizeri i članovi koalicije VLEN pozdravili njegovo opredeljenje, uključujući tri kandidata za poslanike Samoopredeljenja", rekao je on za "interaktiv".

Džezairi je dodao da je u prošlosti bilo političkih uticaja, ali nikada se nije desilo ovako nešto.

"Sada imamo flagrantnu intervenciju zvanične Prištine na ovim izborima. Čak i u prošlosti, bilo je mešanja političkih partija, uglavnom je postojala podrška za DUI i Ali Ahmetija i ona je nailazila na partijske linije. To se do sada nije desilo da zvanična Priština stane na stranu na izborima u susednoj državi i ne znam koliko će to biti zdravo", rekao je on.

Prvi krug predsedničkih izbora održaće se 24. aprila, dok će drugi krug biti održan zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja. 

U pripremi za održavanje parlamentarnih izbora, u januaru ove godine, 100 dana pre izbora, formirana je tehnička vlada čiji je predsednik Talat Džaferi.

Datumi predstojećih redovnih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji dogovoreni su 4. decembra prošle godine, na sastanku lidera parlamentarnih stranaka.

image