Srbija i Balkan

Ambasadi Ukrajine u Podgorici smeta logo TVCG2: "Z" ili dvojka

Ambasada je imala primedbu jer ih je novo vizuelno rešenje broja 2 podsetilo na slovo "Z", koje je postalo simbol specijalne vojne operacije u Ukrajini
Ambasadi Ukrajine u Podgorici smeta logo TVCG2: "Z" ili dvojka© Milos Miskov/Anadolu Agency

Ambasada Ukrajine u Podgorici navodno je uputila primedbe rukovodstvu Radio Televizije Crne Gore (RTCG) zbog novog loga drugog programa televizije, prenose "Vijesti".

Prema nezvaničnim saznanjima, Ambasada je imala primedbu na novi logo jer ih je novo vizuelno rešenje broja 2 podsetilo na slovo "Z", koje je postalo simbol Specijalne vojne operacije u Ukrajini, zbog čega su telefonom kontaktirali menadžment RTCG.

Rukovodstvo crnogorskog Javnog servisa je odbacilo primedbe ukrajinske ambasade.

"Jedini komentar je da logo apsolutno nema nikakve sličnosti (sa slovom "Z") i da se to veoma jasno vidi iz knjige standarda", kazao je direktor RTCG Boris Raonić za Radio Slobodne Evrope (RSE).

Ambasador Ukrajine u Podgorici Oleg Gerasimenko "Vijestima" je rekao da jesu kontaktirali RTCG, ali nije želeo dalje da komentariše.

Od početka sukoba u Ukrajini latinično slovo "Z", ispisano na ruskim tenkovima i vojnim kamionima dovodi do raznih spekulacija o značenju tog simbola. 

Prema rečima vojnih stručnjaka, to je jednostavno oznaka pripadnosti određenoj jedinici mada je na društvenim mrežama bilo tumačenja da su na taj način vozila označena kako ne bi greškom pala pod vlastitu paljbu.

Zapadni mediji ovaj simbol tumače drugačije, pa je britanski "Gardijan" u avgustu 2022. godine objavio je da su slova, prema najpopularnijoj teoriji zapadnih stručnjaka, napisana prema područjima gde su ruske trupe obično stacionirane, pri čemu "Z" potencijalno označava "zapad", zanemarujući činjenicu da u ruskom pismu ne postoji slovo "Z" u ovom obliku, odnosno da ne postoji latinična verzija ruske azbuke.

image