Svet

Zelenski u ćorsokaku: Ukrajina nema izbora, spremni smo za pomoć na kredit

Kijev je postao talac izbornog procesa u Sjedinjenim Državama, rekao je ukrajinski predsednik i nazvao "nezrelim" pristup kongresmena odluci o dodeli pomoći Ukrajini
Zelenski u ćorsokaku: Ukrajina nema izbora, spremni smo za pomoć na kredit© Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Ukrajina bi uskoro mogla da ostane bez raketa protivvazdušne odbrane ukoliko Zapad ne poveća snabdevanje, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima rezervu PVO, međutim, ako potreba za njihovom upotrebom ostane ista kao u proteklom mesecu, doći će do nestašice projektila.

"Možda nećemo imati dovoljno projektila, a naši partneri to znaju. Izračunali smo datume kada će nam ti projektili biti potrebni, jerznamo koliko u proseku dnevno trošimo i takve procese treba ubrzati. Sve to košta. Ako smo na početku rata računali samo na pomoć, sada računamo i na naše ugovore", kazao je Zelenski u intervjuu za Ujedinjeni ukrajinski teleton.

On je dodao da je Kijev zasebno počeo da pregovara sa mnogim zemljama o novcu kroz različite pravce, sporazume, otvorene i zatvorene.

"Dobili smo neke zalihe oružja, artiljerije i protivvazdušne odbrane. Takav je život. Čini se da nas svi vole, ali novac je novac", ukazao je Zelenski.

Zelenski je takođe rekao da Ukrajina razvija domaće oružje protiv navođenih avionskih bombi, ali nije otkrio detalje.

Kijev pristaje na sve

Ukrajinski predsednik je istakao da je Kijev postao talac izbornog procesa u Sjedinjenim Državama i nazvao "nezrelim" pristup kongresmena odluci o dodeli pomoći.

"Što se tiče američke pomoći, ona je u svakom slučaju od ključne važnosti da ćemo moći da dobijemo pozitivan glas od Kongresa Sjedinjenih Država. Nažalost, mi smo taoci upravo zato što je ovo izborni proces u Sjedinjenim Državama. Ipak, verujem i nadam se da će razum ipak pobediti", ocenio je Zelenski.

Prema rečima Zelenskog, razmatra se "mnogo različitih opcija" za dodelu pomoći, uključujući i to da je Kijev spreman da je dobije na kredit.

"Znate, nedavno je bio jedan senator, koji je rekao: 'Hoćete li pristati na novac na kredit? Ako vam, na primer, kažu da je novac na kredit ili da ga nećete dobiti'. Odgovorio sam čemu taj izbor ako nema izbora, stoga ćemo pristati na bilo koju opciju", precizirao je ukrajinski predsednik.

image
VV inauguration
banner