Svet

SAD razmišljaju o alternativnom paketu pomoći Kijevu: Ruska imovina kao zalog

Šef komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa Majkl Mekol napomenuo je da se razmatra mogućnost da se deo pomoći, koja nije vojna, dodeli Kijevu na kredit
SAD razmišljaju o alternativnom paketu pomoći Kijevu: Ruska imovina kao zalogGetty © Celal Gunes/Anadolu Agency

Republikanski kongresmeni u Sjedinjenim Državama razvijaju alternativni paket pomoći Kijevu, čiji bi deo mogao biti obezbeđen u obliku zajma, javlja En-Bi-Si njuz, pozivajući se na izvore.

"Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson i predsednici ključnih odbora, koji se bave nacionalnom bezbednošću, rade na razvoju sopstvenog paketa pomoći Ukrajini", navodi se.

Naime, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson napomenuo je da bi zamrznuta ruska imovina mogla da se koristi kao zalog za taj kredit. 

Šef komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Majkl Mekol napomenuo je da se razmatra mogućnost da se deo pomoći, koja nije vojna, dodeli Kijevu na kredit.

"Ekonomska pomoć za podršku opštem funkcionisanju ukrajinske vlade i njenih dugoročnih napora za oporavak biće predmet kredita", prenosi TV kanal.

Kongres, zbog pozicije republikanske većine u Predstavničkom domu, još nije podržao zahtev administracije predsednika Džozefa Bajdena da obezbedi još 60 milijardi dolara za Kijev. 

Bajden je u svom godišnjem obraćanju Kongresu rekao da bi odbijanje Vašingtona da nastavi vojnu pomoć Kijevu dovelo Ukrajinu u opasnost. 

"Ako se Sjedinjene Države povuku, to će ugroziti Ukrajinu, Evropu, slobodni svet, inspirišući one koji nam žele zlo", rekao je tada američki predsednik.

image