Svet

Evropski zvaničnici mole Bajdena: Traži pomoć Ukrajini tokom govora naciji

Evropljani se nadaju da će američki predsednik tokom svog obraćanja naciji pozvati Kongres da usvoji paket pomoći za Ukrajinu
Evropski zvaničnici mole Bajdena: Traži pomoć Ukrajini tokom govora naciji© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Spoljna politika nikada ne donosi pobedu na izborima, kaže stara američka izreka, ali samo osam meseci pred američke izbore, Evropljani se nadaju da će se predsednik SAD Džozef Bajden tokom svog obraćanja naciji dotaći jedne ključne teme – Ukrajine.

Najmanje desetak evropskih zvaničnika zamolilo je Bajdena da su svom godišnjem govoru o stanju naciji pozove Kongres da konačno usvoji paket pomoći za Ukrajinu "težak" 60 milijardi dolara, piše "Politiko".

"To je delikatna, teška situacija. Voleli bismo da vidimo bilo šta što bi ubedilo poslanike da usvoje (paket pomoći)", rekao je neimenovani britanski zvaničnik.

I drugi zvaničnici sa kojima je "Politiko" razgovarao izneli su slične stavove, a jedan od njih je izjavio da je "zabrinjavajuće to što izolacionistički konzervativni stavovi, koji su do pre šest meseci bili na margini, sada postaju dominantno mišljenje".

To je otvorilo još jedno ključno pitanje – potencijalni povratak Donalda Trampa u Belu kuću nakon novembarskih izbora. Većina evropskih zvaničnika se nada da će Bajden pobediti, ali sve manje njih je spremno da to kaže javno.

Povratak Trampa izaziva strah u Evropi

Pojedini posmatrači se plaše da bi drugi Trampov mandat doneo "auru fatalizma". 

"Ne bi trebalo da napravimo grešku i proglasimo Trampa pobedinom pre vremena, ili da verujemo da je to izvesno", rekao je nemački vicekancelar Robert Habek.

Ipak, drugi smatraju da je za to prekasno. Nekadašnji britanski ministar Tim Loton je za Bi-Bi-Si rekao da bi Bajden "trebalo da razume da je vreme da se povuče" i da ustupi mesto "snažnom, uverljivom i umerenom" kandidatom za predsednika.

Lider britanske opozicije Kir Starmer, za kog se očekuje da će nakon sledećih izbora postati premijer, nekada je sebe nazivao "anti-Tramp" – ali danas umanjuje svoje razlike u odnosu na nekadašnjeg predsednika SAD.

Zvaničnici iz njegove Laburističke partije već su počeli da se sastaju kako demokratama, tako i sa republikancima, kako bi očuvali "specijalnu vezu" Velike Britanije i SAD.

Ipak, kako je rekao jedan neminovni funkcioner Laburističke partije za "Politiko", dugoročni problem ne predstavlja to ko će biti u Beloj kući, već preorijentacija američke politike ka Aziji, pre svega Kini.

Frustracija zbog Gaze

Evropljani od Bele kuće žele da se angažuje oko još jednog pitanja – Gaze, uključujući tu i pritiskanje Izraela da okonča svoju kampanju bombardovanja i da dozvoli ulazak pomoći u taj pojas.

"Već nedeljama pozivamo na ispunjavanje pet stvari koje želimo da Izrael uradi i nemamo osećaj da to daje bilo kakve rezultate", rekao je ranije citirani britanski diplomata.

Britanski minisar spoljnih poslova Dejvid Kameron nedavno je upozorio da u njegovoj zemlji gube strpljenje pre sastanka sa članom izraelskog ratnog kabineta Benijem Gancom.

On je dodao da pojedini izraelski zvaničnici "zaista ne razumeju nivo političkih kritika sa kojim se njihovi zvaničnici suočavaju zbog rata".

image