Svet

Američki Senat rekao "da": Hoće li i Predstavnički dom glasati za pomoć Ukrajini?

Predlog sad ide na glasanje u Predsednički dom koji će doneti konačnu odluku
Američki Senat rekao "da":  Hoće li i Predstavnički dom glasati za pomoć Ukrajini?© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Američki Senat usvojio je paket međunarodne bezbednosne pomoći vredan 95,34 milijarde dolara koji uključuje i oko 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Deo od oko 14 milijardi dolara namenjen je Izraelu za borbu protiv palestinskog pokreta Hamas, a određeni iznos sredstava je namenjen Tajvanu.

Paket od koga, kako mnogi tvrde, zavisi budućnost Ukrajine, usvojen je tako što se demokratskoj većini priklonila i grupa republikanskih poslanika, pa su zajednički prešli neophodan cenzus od 60 glasova.

Predlog zakona o paketu pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara biće prosleđen drugom domu Kongresa, odnosno Predstavničkom domu na glasanje, gde će šanse za prolaz biti "tesne" budući da se planu protivi predsednik ovog doma, Majk Džonson, koji ima tesnu republikansku većinu.

"Predstavnički dom će morati da smisli put napred i oni će to morati da urade na svoj način, ali mi smo morali da započnemo proces i to smo uradili", rekao je novinarima član Senata Džon Tun.

Američki predsednik Džozef Bajden mesecima poziva Kongres da ubrza odobravanje pomoći Ukrajini, pošto je njegovoj administraciji ponestalo prethodno odobrenog novca. On tvrdi da su SAD rizikovale direktnu konfrontaciju sa Rusijom tako što vladi u Kijevu nisu dale više novca.

Nakon pobede nad Ukrajinom, tvrdio je američki lider, Moskva će napasti države članice NATO-a, a Vašington će morati da pošalje trupe u pomoć na šta ga obavezuje Povelja Alijanse.

Vlada u Moskvi je više puta negirala bilo kakvu nameru da napadne NATO.

Predsednik Vladimir Putin ponovio je to i prošle nedelje u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu, na pitanje da li Poljska ili Litvanija moraju da budu zabrinute za svoju bezbednost.

Rusija nema interesa da se bori protiv NATO-a i upustiće se u neprijateljstva samo ako je prva napadnuta, objasnio je Putin.

image