Svet

Neko drugi će sve to vratiti? Svetska banka odobrila još jedan kredit Ukrajini

Sredstva su namenjena za podršku reformama i transparentnosti "trošenja javnih resursa"
Neko drugi će sve to vratiti? Svetska banka odobrila još jedan kredit Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Libkos

Svetska banka odobrila je Ukrajini zajam od 1,5 milijardi dolara za koji garantuje japanska vlada, saopštila je ta finansijska institucija.

Sredstva će biti kanalisana Kijevu kako bi se odgovorilo na potrebe raseljenih lica i "podržale reforme za poboljšanje transparentnosti i odgovornosti u potrošnji javnih resursa", i "pomoglo tržištima da bolje funkcionišu".

Zajam garantuje japanska vlada kao deo inicijative Povereničkog fonda za unapređenje potrebnih kredita za Ukrajinu i ima za cilj podršku sigurnosti i ekonomskom razvoju, navode iz banke.

Iz Svetske banke navode i da će paket pomoći u finansiranju "reformi za uspostavljanje registra oštećene ili uništene imovine, kako bi se omogućila isplata kompenzacije i usmerila rekonstrukcija stambenih objekata u Ukrajini. To će takođe pomoći u jačanju sistema javnih nabavki i poboljšanju okvira poreskog izveštavanja u zemlji kako bi se suzbile utaje i izbegavanje poreza".

Japan će, u slučaju neizvršenja obaveza Ukrajine, u potpunosti pokriti gubitke Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), uključujući plaćanje kamata, rekao je za "RIA Novosti" izvor u ruskoj direkciji Grupacije Svetske banke.

"U slučaju neizvršenja obaveza od strane Ukrajine, Japan će u potpunosti pokriti gubitke IBRD-a, uključujući plaćanje kamata", rekao je sagovornik agencije.

Svetska banka je do danas mobilisala preko 37,5 milijardi dolara za pružanje finansijske pomoći Ukrajini, od čega je skoro 23 milijarde već isplaćeno, saopštila je organizacija.

Od februara 2022, Zapad je Kijevu poslao oko 170 milijardi evra (184 milijarde dolara) finansijske pomoći, pokazuju podaci Kil instituta za svetsku ekonomiju.

U četvrtak je odbor Međunarodnog monetarnog fonda objavio odluku kojom se Kijevu dozvoljava da "povuče ekvivalent od oko 890 miliona dolara, koji će biti kanalisani za budžetsku podršku".

image