Ekonomija

"Ameriken konzervativ": Kako učešće "Džej-Pi Morgana" u obnovi Ukrajine raskrinkava ekonomiju SAD

Poput "BlekRoka", i "Džej-Pi Morgan" je obezbedio učešće u postkonfliktnoj obnovi Ukrajine - sve dok profitira od njenog razaranja
"Ameriken konzervativ": Kako učešće "Džej-Pi Morgana" u obnovi Ukrajine raskrinkava ekonomiju SADwww.globallookpress.com © PsychoShadow/http://imagebroker.com/#/search/

Dok kolektivni Zapad, na čelu sa SAD i administracijom predsednika Džozefa Bajdena nastavlja da se grčevito drži mantre o pružanju podrške Kijevu "dokle god je potrebno", ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nastavlja da vrbuje zapadne investicione gigante da ulažu u njegovu zemlju na jedan ili drugi način.

"Već smo uspeli da privučemo pažnju i ostvarimo saradnju sa gigantima međunarodnog finansijskog i investicionog sveta kao što su 'BlekRok', 'DžejPi Morgan' i 'Goldman Saks'", rekao je Zelenski u video obraćanju na skupu Nacionalne asocijacije državnih komora (NASC) u Boka Ratonu na Floridi, dodavši da "svako može da izgradi veliku firmu radeći sa Ukrajinom, u svim sektorima".

RT Balkan je već pisao o tome kako je "BlekRok" preuzeo kontrolu nad Ukrajinskim fondom za oporavak u želji da "pomogne" u rekonstrukciji zemlje po završetku sukoba - dok Erik van Nostrand, jedan od direktora u "BlekRoku" služi kao savetnik za oblikovanje ekonomske politike Bajdenove administracije prema Rusiji, a sama ta investiciona firma postoji kao najveći pojedinačni vlasnik akcija u vodećim kompanijama za proizvodnju oružja uključujući "Lokid Martin", "Boing", "Rajeton", "Nortrop Graman", "Dženeral dinamiks" koje ubiru ogroman profit od sukoba u Ukrajini.

Pored "BlekRoka", Ukrajina je nedavno dobila još jednog korporativnog "anđela čuvara" u vidu "DžejPi Morgana", budući da je prošlog ponedeljka izveštavano kako su predstavnici te investicione kompanije i Zelenski potpisali memorandum kojim se predviđa da će i "DžejPi Morgan" pomagati Ukrajini pri postkonfliktnoj rekonstrukciji.

Anđeo čuvar ili anđeo smrti?

Rukovodioci "Džej-Pi Morgana" razgovarali su na sastanku sa Zelenskim o stvaranju fonda u vrednosti između 20 i 30 milijardi dolara privatnog kapitala za pomoć u finansiranju rekonstrukcije Ukrajine, preneo je "Foks biznis". Druge ideje koje su se navodno pojavile na sastanku bile su osnivanje banke koju bi vodili "teškaši" sa Volstrita, kako bi se investiralo u različite vrste vitalne infrastrukture, kao što su putevi, mostovi i rafinerije nafte, podseća autor Bredli Devlin u svom autorskom tekstu objavljenom na "Ameriken konzervativu".

Kao i "BlekRok", "Džej-Pi Morgan" takođe poseduje izrazito profitabilne obveznice američkih proizvođača oružja - u "Rejteonu" drži udeo od 2,5 milijarde dolara, a u "Nortrop grumanu" i "Dženeral dajnemiksu" udele od po 1,3 milijarde.

Iako to samo po sebi nije nezakonito, Bredli Devlin ukazuje da ujedno finansiranje razaranja i naknadne izgradnje Ukrajine pokazuje pravo lice američke ekonomije i njene pokretačke mašinerije.

"'Džej-Pi Morgan', 'BlekRok' i drugi finansijski giganti mogu profitirati od produžavanja rata kontinuiranim transferom oružja i opreme u Ukrajini tako što otkupljuju velike količine deonica proizvođača oružja. U isto vreme, ove uvećaju svoj profit ulaganjem u projekat rekonstrukcije Ukrajine, koji postaje sve veći veći i potencijalno profitabilniji zahvaljujući odugovlačenju sukoba", piše Devlin.

Autor podseća da je Toma Akvinski nekada ukazao da bi mir trebalo da bude vrhovni cilj političkog delovanja. Međutim, zapadna filozofija finansiranja Ukrajine "dokle god je potrebno" mir i ne uzima u obzir - ne zato što su pripadnici Bajdenovog "ujedinjenog fronta" podrške zaboravili na učenje jednog od najsvetlijih zapadnih teologa i političkih filozofa -već zato što je produženi konflikt profitabilniji.

Pre će biti da je u pitanju anđeo smrti.

image