Srbija i Balkan

"Nikad zabrinutiji": Vučić poslao pismo Šolcu i svim liderima u Evropi

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je rekao da nikada nije video zabrinutijeg predsednika Srbije zbog sve jačih pritisaka na Srbiju
"Nikad zabrinutiji": Vučić poslao pismo Šolcu i svim liderima u Evropi© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros poslao pisma nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu kao i drugim liderima povodom najave mogućeg prijema Kosova i Metohije u Savet Evrope, što pokazuje, kako kaže, da se Srbija neće predati.

"Nikad ga zabrinutijeg nisam video nego ovih dana. Kada su problemi u regionu u pitanju, gde nam preti rezolucija o Srebrenici, situacija na KiM. Daćemo sve od sebe da se nađe rešenje. On je jutros poslao pismo svim liderima u Evropi. Prvi izazov je SE, ali ovo pokazuje da nećemo odustati. Ko kod zna Vučića, zna da predaja nije opcija. Nikada veći pritisci. Pritisak je da se završi sve pre izbora EP, izbori u Britaniji, SAD...Nemačka aktivno radi suprotno interesima Srbije", rekao je Mali, gostujući na Hepi TV.

Istakao je da sve decenije koliko se poznaje sa predsednikom nikada nije video zabrinutijeg i naveo da su pritisci uzrokovani problemima u regionu, odnosno BiH, zatim situacijom na Kosovu i Metohiji, pitanjem sankcija Ruskoj Federaciji i ukazao da preti i donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Mali je istakao da su razlozi za zabrinutost objektivni i istakao da slede izbori za Evropski parlament, u Velikoj Britaniji, SAD i da je sada pritisak da se sve završi ako je moguće do tih izbora.

Podsetimo, predsednik Vučić je nakon sastanka sa državnim vrhom Republike Srpske kritikovao postupke dela zemalja koji su pokrenuli inicijativu o Srebrenici, navodeći da je razgovarao sa predsedavajućim skupštine UN i da će poslati specijalnog izaslanika kod predsednika skupštine UN i tražiti da razmotre kršenje svih procedura.

"Obaveza je da se pitanjima BiH bavi SB UN, jer je i dalje reč o nestabilnom regionu, jer i dalje tu postoje međunarodne snage i visoki predstavnik, a sada hoće da glasanje prebace na Generalnu skupštinu. Prekršili su i drugu stvar- od dve trećine potrebnih za usvajanje deklaracije, došli su do toga da je reč o običnom obeležavanju i kulturi sećanja gde je potrebna prosta većina", pojasnio je Vučić, dodajući da nije reč ni običnoj prostoj većini, već o prostoj većini onih koji nisu uzdržani.

O kupovini "rafala"

Ministar finansija se osvrnuo na kupovinu aviona "rafal" od Francuske, i napade opozicije da je umesto kupovine letelica bilo bolje da se izgrade još dva Đerdapa.

"Ne bismo mogli da izgradimo i pitanje je da li ćemo ikada moći. Imao sam razgovor sa Kinezima o Kostolcu. Ništa se nije uradilo od početka rata. Mi ne živimo u svetu koji je stabilan i miran, stalno se nešto dešava. Sa svim globalnim problemima, naša zemlja se nikad bolje nije nosila", rekao je ministar finansija.

"Napravićemo i Đerdap 3, ali šta vi hoćete? Jel' hoćete da nema dinara za vojsku? Boli ih uspeh Srbije i njen napredak. Ja sam ponosan kad vidim nešto novo što naša vojska dobija. Samo hoćemo da budemo bezbedni. Zašto toliko mrzite Srbiju?", upitao je Mali.

Dodao je da se u Srbiji promenila ekonomska atmosfera, i da se naša zemlja pokazala kao kredibilna i da je svaki indikator naše makroekonomije je pozitivan.

image
VV inauguration
banner