Srbija i Balkan

Nadareni učenici prvi polažu prijemne: Najveća navala očekuje se za IT smerove

Najmanje interesovanja ima za geografiju i istoriju i tu se prijavi najmanje osmaka
Nadareni učenici prvi polažu prijemne: Najveća navala očekuje se za IT smerove© Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images

Đaci osmog razreda koja žele da se upišu u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih srednjih škola od danas pa do 22. aprila mogu da se prijave elektronskim putem za polaganje prijemnog ispita.

Prijava se obavlja preko portala Moja srednja škola - mojasrednjaskola.gov.rs, odnosno putem naloga kome se pristupa putem šifre za eDnevnik ili za nalog na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

Kandidati mogu da se prijave i 19. i 22. aprila za polaganje prijemnog ispita neposredno u osnovnim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnog ispita.

Preliminarnim planom upisa za školsku 2024/2025. godinu predviđeno je nešto manje od 5.000 mesta, a đaci koji imaju sklonosti ka prirodnim naukama mogu da konkurišu za upis u specijalizovanim odeljenjima za matematiku, fiziku, IT, biologiju i hemiju, dok oni koji su zainteresovani za društvene nauke mogu da upišu specijalizovana odeljenja za geografiju, istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke.

Prošle godine najveće interesovanje bilo je za IT odeljenja, samo u Zemunskoj gimnaziji koja ima specijalizovano odeljenje, prošle godine se prijavilo tri puta više đaka nego što ima mesta, dok je kod umetničkih škola najveće interesovanje bilo za smer likovno.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže da se i ove godine najveće interesovanje očekuje za IT odeljenja, a potom za hemiju i biologiju. Najmanje interesovanja, kako kaže za "Novosti", ima za geografiju i istoriju i tu ih se i najmanje prijavi.

Prvo polažu prijemni u umetničkim školama, 10, 11 i 12 maja. Prijemni za upis u odeljenja biologije i hemije biće održan 11. maja, a filološke nauke 11. i 12. maja, scenske i audio-vizuelne umetnosti 11. maja.

Muzičke škole svoja vrata za prijemni otvorile su 17, 18 i 19. maja.

Nadareni za računarstvo i informatiku, ali i fiziku, geografiju i istoriju, prijemni će polagati 18. maja. Za upis u bilingvalna odeljenja rešavaće zadatke 18. i 19. maja, a prijemni za Matematičku gimnaziju biće održan 19. maja.

Preliminarni rezultati očekuju se od 13. do 21. maja, a konačni od 14. do 22. maja.

Pre toga sve učenike očekuje polaganje male mature 17, 18. i 19. juna.

image