Srbija i Balkan

Osmaci opet kiksnuli na probnoj maturi: U dnevnicima jaka četvorka, pola testa neurađeno

Prosečna ocena iz srpskog jezika je 4,2 što bi značilo da se očekuje da učenici imaju minimum 16 tačnih odgovora, ali rezultati su daleko ispod toga
Osmaci opet kiksnuli na probnoj maturi: U dnevnicima jaka četvorka, pola testa neurađeno© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Učenici osnovnih škola koji su krajem prošle nedelje polagali probni test iz male mature, pokazali su neozbiljnost i pad znanja, odnosno ocene koju bi dobili da su ozbiljno shvatili pitanja.

Naime, nešto više od polovine pitanja na testovima iz srpskog, matematike i izbornog predmeta je urađena tačno, pa prosvetari upozoravaju da đaci koji u dnevniku imaju prosečnu ocenu 4,2 iz srpskog jezika, na maloj maturi osvojili su jedva trojku.

Nikola Topalović, pomoćnik direktora OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu, rekao je da će sledeće nedelje imati konačne rezultate i analizu, ali da je činjenica da su đaci nezainteresovani.

"Čim je rečeno da mogu da predaju test, oni koji su završili su pohrlili, a da nisu još jednom pročitali i proverili šta su napisali. Sledeće nedelje testovi se vraćaju predmetnim nastavnicima kako bi uradili svoju analizu i znali kako da postupaju u daljem radu. Za srpski jezik đaci su rekli da je bio lak, matematika osrednja, a što se tiče nekih izbornih predmeta, bilo je pitanja iz oblasti koje nisu prešli", otkriva on za "Kurir".

Direktor OŠ "Nikola Tesla" u Rakovici Stanislav Stevuljić naglašava da se osmaci iz godine u godinu vode time da će im završni ispit biti lakši ako loše urade probni test.

"Tu njihovu teoriju ne možemo da im izbacimo iz glave. Otkad je probni ispit uveden, on služi nastavnicima da vide koje oblasti treba da poprave do završnog ispita. Međutim, oni neozbiljno pristupaju svemu i obmanjuju nastavnike, jer onda ne možemo da znamo da li je to njihovo pravo znanje, odnosno neznanje. Rezultati su kod nas slični kao prošle godine, na svim testovima ima u proseku od 50 do 60 odsto tačnih odgovora, dakle sve su uradili polovično", navodi on.

Dodaje da u jednom odeljenju skoro niko nije uradio osmi, deveti i 20. zadatak iz srpskog jezika.

Zadaci:

8. U navedenoj rečenici upotrebljena je imenica koja u svom osnovnom obliku glasi odlazak, a u rečenici se javlja u obliku odlaska. Uporedi ta dva oblika i napiši koje su glasovne promene izvršene u podvučenoj reči.

"Verovatno su mislile da patim zbog odlaska od kuće i nisu htele da mi smetaju" - (nepostojano A, jednačenje suglasnika po zvučnosti).

9. Odredi vrstu podvučene zavisne rečenice:

Sada ne bih gledao ovu rajsku scenu cvetanja bresaka na obalama Delavera da nije bilo moje majke. (Uslovna / kondicionalna / pogodbena rečenica).

20. Pročitaj narodnu epsku pesmu "Stari Vujadin", pa odgovori na zahtev. Dok čitaš, uočavaj osobine glavnog junaka i umetničke odlike pesme. Oboj kružiće ispred umetničkih odlika i tumačenja koja se odnose na narodnu epsku pesmu "Stari Vujadin".

- Motiv kletve koju devojka izgovara na početku pesme najavljuje važnost događaja koji slede.

- Lik Starog Vujadina oblikovan je tako što je jasno okarakterisan njegov moralni lik.

- Stalni epiteti u ovoj narodnoj pesmi u funkciji su ostvarivanja poetičnosti stila.

image
VV inauguration
banner