Srbija i Balkan

Proba male mature ove nedelje: Osmaci polažu tri testa, još može da se promeni izborni predmet

Osmaci su ove godine najviše birali geografiju – 40 odsto, njih 17.968, zatim sledi biologija sa 36 odsto, istorija sa 10 odsto, hemija sa 7,6 i fizika sa samo 6,4 odsto
Proba male mature ove nedelje: Osmaci polažu tri testa, još može da se promeni izborni predmet© Photo by Stefano Guidi/Getty Images

Od kada je 2023. promenjen sistem bodovanja na maloj maturi, tako da matematika i srpski, odnosno maternji jezik nose po 14 poena, a treći izabrani predmet 13 bodova, najavljuju se druge novine poput kompletne digitalizacije celog procesa i prelaska na e-testiranje.

Dok se to ne dogodi, učenike osmih razreda osnovnih škola ove nedelje čeka proba male mature.

Do najvećeg ispita koji ih očekuje od 17. do 19. juna ima još tri meseca, kada će napokon znati koju će srednju školu i smer upisati u nastavku školovanja.

Ove nedelje će se tokom dva dana, u petak i subotu 22. i 23. marta, osmaci naći na proveri znanja iz tri predmeta: prvog dana imaće test iz matematike, a drugog srpski/maternji jezik i test iz predmeta koji su izabrali (geografija, istorija, biologija, fizika i hemija).

"Za razliku od prethodne, ove školske godine novina je to što će učenici imati mogućnost da od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kog će predmeta raditi treći test na završnom ispitu. Dakle, iako su sada prijavili određeni predmet, imaće još vremena da se predomisle. Nakon 11. aprila, nema predomišljanja", izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Proba završnog ispita je prilika da se učenici upoznaju sa svim procedurama, izgledom i strukturom testa koje ih čekaju u junu, ali i da provere svoje znanje. Mnogi đaci će tek tada prvi put osetiti atmosferu, pa im ovo iskustvo puno znači. 

Do sada su osmaci mahom pokazali bolje rezultate u junskom roku, nego na probi u martu.

"Za to ima više razloga. Prvo, to što do juna imaju još par meseci za pripremu i učenje, pa u junskom roku izlaze sa mnogo više znanja. Sa druge strane, u tom trenutku im sudbina i dalji tok školovanja zavise od toga kako urade malu maturu, pa su sigurno zainteresovaniji nego za probu. Veoma je teško kolegama nastavnicima da motivišu đake da i sada, na probi pristupe poslu kao da je junski rok", objasnio je ranije direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, prof. dr Branislav Ranđelović.

Za izradu testova zadužen je upravo pomenuti Zavod, odakle su stigle nezvanične informacije da će broj otvorenih i zatvorenih zadataka na probnom testu biti sličan kao i prethodnih godina, što znači da će većina zadataka biti zatvorenog tipa, na zaokruživanje, gde se od učenika traži da obeleže jedno ili više tačnih rešenja.

Svi testovi moraju da budu u skladu sa standardima, da sadrže zadatke na sva tri nivoa – osnovni, srednji i napredni.

Većina đaka izabrala geografiju

Na osnovu Kalendara aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, učenici osmog razreda imali su rok od 1. do 29. decembra da se izjasne koji će predmet polagati kao treći na završnom ispitu u junu, kao i na probnoj maloj maturi.

Treći predmet je zamena za nekadašnji kombinovani test. Ranije su osmaci na tom testu polagali gradivo iz pet predmeta, a od prošle godine, odnosno male mature 2023, đaci se izjašnjavaju za samo jedan predmet - što im je znatno olakšalo samu pripremu.

Osmaci su ove godine najviše birali geografiju – 40 odsto, njih 17.968, zatim sledi biologija sa 36 odsto, istorija sa 10 odsto, hemija sa 7,6 i fizika sa samo 6,4 odsto.

Kalendar male mature

22. mart: Proba male mature – matematika (12.00)

23. mart: Proba male mature – srpski (9.00)

23. mart: Proba male mature – test po izboru (11.30)

8-11. april: Rok za promenu trećeg izbornog predmeta

17. jun: Mala matura, test iz srpskog jezika

18. jun: Mala matura, test iz matematike

19. jun: Mala matura, test po izboru

21. jun: Preliminarni rezultati male mature

24. jun: Konačni rezultati male mature

25-26. jun: Popunjavanje lista želja za upis

1. jul: Konačna raspodela đaka po školama

image
VV inauguration
banner