Srbija i Balkan

Mali maturanti pred generalnom probom: U podne počinje test iz matematike

Osmaci sutra, u subotu, od 9 sati polagati test iz srpskog jezika, a nakon toga test po izboru
Mali maturanti pred generalnom probom: U podne počinje test iz matematike© Stefano Guidi / Contributor

Učenici osmih razreda osnovnih škola u Srbiji danas započinju generalnu probu male mature, a prvo će, u 12 sati, polagati probni test iz matematike.

Oni će u subotu od 9 sati polagati test iz srpskog jezika, a u posle toga polažu test po izboru.

Kada je izborni test u pitanju, osmaci su najviše birali geografiju (40 odsto) i biologiju (36 odsto), zatim slede istorija (10 odsto) i hemija (7,6 odsto), i najmanje fiziku (6,4 odsto).

Prema Kalendaru aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2023/2024 i upisa učenika u srednju školu za školsku 2024/2025, predviđeno je da analiza probnog završnog ispita bude od 25. do 29. marta.

Tokom generalne probe, osmaci će imati priliku da se upoznaju sa kompletnom procedurom polaganja male mature koja će biti održana u 17. do 19. juna.

Na samoj maloj maturi, osmaci će prvo polagati srpski jezik, zatim matematiku, a na kraju, 19. juna, test po izboru.

Do 5. aprila će biti sumiranje rezultata probnog završnog ispita u školi i provera tačnosti izjašnjenja učenika osmog razreda iz kojeg će predmeta raditi treći test na završnom ispitu i to na zvaničnom sajtu Moja srednja škola i neposredno u školi.

Predmet koji će se polagati na trećem ispitu, prema kalendaru aktivnosti, može se promeniti nakon završetka probnog završnog ispita od 8. do 11. aprila i to isključivo u matičnoj  školi.

Prema podacima portala Moja srednja škola, za završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2023/24 evidentirana je 64.871 prijava po redovnom programu i 1.912 prijava po posebnom programu obrazovanja odraslih.

image