Srbija i Balkan

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije: Nismo razgovarali o povlačenju iz "Otvorenog Balkana"

Povodom najava ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija o povlačenju iz inicijative Otvoreni Balkan, potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropska poslove Bojan Maričić je rekao da se o toj temi nije razgovaralo
Potpredsednik Vlade Severne Makedonije: Nismo razgovarali o povlačenju iz "Otvorenog Balkana"© Milos Tesic/ATAImages

"Otvoreni Balkan" je dobra, pozitivna inicijativa koja je donela mnogo koristi građanima, izjavio je potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropska poslove Bojan Maričić za Kanal 5.

Maričić je rekao da treba da podrži sve inicijative koje daju konkretnu korist građanima, kroz objedinjavanje radnih dozvola, priznavanje kvalifikacija, otvaranje granica i povećanje mogućnosti za trgovinu.

Povodom najava ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija o povlačenju iz inicijative "Otvoreni Balkan", Maričić je rekao da se o ovoj temi nije razgovaralo.

"Zapravo, ne znam da se nešto novo planira u vezi sa inicijativom o `Otvorenom Balkanu` i ne znam zašto bismo uopšte razgovarali o tome. U principu, nekoliko stvari nam je bilo važno tokom cele ove inicijative. Prvo, da ćemo u tome učestvovati sve dok donosi konkretne koristi građanima i ne bavi se političkim temama. Zato, tokom predizborne kampanje ne treba mnogo politikanstva, iako znam da je to nekima zgodno", rekao je Maričić.

Potpredsednik Vlade je dodao da je drugi uslov za učešće da niko ne bude izostavljen, odnosno da postoji dobar balans odnosa svih zemalja u inicijativi da svi zajedno idu napred.

"I insistirali smo na još jednoj stvari, da ova inicijativa ostane otvorena za sve ostale. Vi znate da je Crna Gora učestvovala, iako nije pristupila zvanično. Učestvovala je i Bosna i Hercegovina. Nažalost, nismo uspeli da privučemo 'Kosovo' da učestvuje, ali smo insistirali da inicijativa ostane otvorena i ostala je", rekao je Maričić.

image
VV inauguration
banner