Ekonomija

Elektronska naplata putarine: Od 1. juna će TAG moći da se kupi na novim lokacijama

Ostvarivanje strateške saradnje "Puteva Srbije" i "Telekoma Srbije" predstavlja dodatni vid podrške inicijativi "Otvoreni Balkan"
Elektronska naplata putarine: Od 1. juna će TAG moći da se kupi na novim lokacijama© TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Generalni direktor "Telekoma Srbije" Vladimir Lučić i direktor preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak potpisali su danas sporazum o poslovnoj saradnji dva preduzeća kojim će vozačima od 1. juna biti omogućena kupovina TAG uređaja u svim MTS poslovnicama širom Srbije.

Takođe, TAG će moći da se kupi putem portala, kao i na MTEL prodajnim mestima u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

"Telekom Srbija" će obezbediti i veb-portal preko kojeg će korisnici moći da registruju, aktiviraju i upravljaju svojim TAG uređajima i da vide naplaćene putarine, saopštila je kompanija "Telekom Srbija".

Kako je navedeno, ostvarivanje strateške saradnje "Puteva Srbije" i "Telekoma Srbije" predstavlja dodatni vid podrške inicijativi "Otvoreni Balkan".

Trenutno integrisani sistem naplate putarine funkcioniše između Srbije i Severne Makedonije, a očekuje se i priključivanje Crne Gore i Hrvatske.

Ministar saobraćaja Goran Vesić je najavio da očekuje da će 15. aprila biti uspostavljena i zajednička integrisana naplata putarine sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom, a od juna i sa Grčkom. Uskoro bi s jednim tagom vozači mogli i kroz Bosnu i Hercegovinu, jer je potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu putarine između Srbije i BiH.

TAG se može prekonfigurisati na 24 lokacije, u poslovnicama JP "Putevi Srbije", JP "Pošta Srbije" i na prodajnim mestima Auto-moto saveza Srbije.

image