Srbija i Balkan

Cena putarine od Beograda do Đevđelije sa jednim tagom iznosi oko 2.410 dinara

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da bi, nakon sa Severnom Makedonijom, uskoro trebalo da bude uspostavljen sistem za integrisane tagove za naplatu putarine i sa Hrvatskom, BiH, Grčkom i Albanijom
Cena putarine od Beograda do Đevđelije sa jednim tagom iznosi oko 2.410 dinara© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE/ PREDRAG MITIĆ

Cena putarine od Beograda do Đevđelije sa jedinstvenim tagom Srbije i Severne Makedonije iznosi oko 2.410 dinara, preračunato po srednjem kursu NBS.

Cena elektronske naplate putarine u Srbiji sa popustom od šest odsto od Beograda do Preševa iznosi oko 1.590 dinara, dok se za deonicu od Novog Sada do naplatne stanice u Preševu mora izdvojiti oko 1.840 dinara.

Na putu A1 kroz Severnu Makedoniju ka Grčkoj granici nalazi se pet naplatnih rampi, a ukupna cena putarine za putničke automobile od naplatne rampe Romanovce do Đevđelije iznosi oko 820 dinara.

"Prva naplatna rampa je Romanovce na kojoj se plaća putarina u iznosu od jedan evro, druga je Otovica/Sopot, gde cena iznosi 1,5 evra, dok je treća Stobi sa cenom od jedan evro. Četvrta naplatna rampa je Demir Kapija, na kojoj se plaća 1,5 evra, dok je poslednja Đevđelija, na kojoj će vam putarinu naplatiti dva evra", navode iz Puteva Srbije.

Ukoliko planirate da putujete iz Srbije ka Ohridu i Ohridskom jezeru naići ćete na sedam naplatnih rampi, a ukupna putarina na toj deonici će iznositi pet evra.

Prva naplatna stanica je Romanovci na kojoj putarina košta jedan evro, druga stanica je Miladinovci koja takođe košta jedan evro, treća je Glumovo na kojoj je cena putarine jedan evro. Četvrta naplatna stanica je Želino na kojoj putarina košta jedan evro, peta je Tetovo čija je cena 0,5 evra, dok je šesta Gostivar gde se naplaćuje putarina u iznosu od 0,5 evra.

Visina naknade putarine u Albaniji za putničke automobile iznosi oko 582 dinara. 

Zajednički TAG za jedinstvenu naplatu putarine između Srbije i Severne Makedonije je od skoro na snazi, što će olakšati put za 700.000 korisnika te usluge.

Popust od šest odsto za elektronsku naplatu putarine važi za domaće auto-puteve.

Vesić: Integrisani tagovi za naplatu putarine uskoro i sa Hrvatskom, BiH, Grčkom i Albanijom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da bi, nakon sa Severnom Makedonijom, uskoro trebalo da bude uspostavljen sistem za integrisane tagove za naplatu putarine i sa Hrvatskom, BiH, Grčkom i Albanijom, prenosi "Kosovo onlajn".

Kada je reč o zajedničkom tagu za naplatu putarine sa Severnom Makedonijom, Vesić ističe da se na naplatnoj stanici Preševo, pre granice, na kamionu sa mobilnim šalterima može kupiti ili prekonfigurisati tag, kako bi radio i u susednoj zemlji, a da procedura traje između pet i 10 minuta.

"Da biste mogli da koristite naš tag u Severnoj Makedoniji, morate da ga prekonfigurišete, to znači da sa pripejda pređete na postpejd. Da bi mogao da radi u Severnoj Makedoniji, a tako će raditi i u Srbiji, vežete tag za svoju platnu karticu. Ako imate novca na tagu, on će vam biti vraćen na tekući račun. Obezbedili smo veliki broj mesta na kojima tag može da se prekonfiguriše. Kad to uradite, za 30 minuta je tag aktivan, to je dovoljno vremena da se prođe do graničnog prelaza. Preporučujem svima da to urade, zato što ćemo veoma brzo imati isti sistem i sa Hrvatskom, BiH, Grčkom i Albanijom", rekao je ministar za Pink.

image