Srbija i Balkan

Nemec: Vizna liberalizacija za Srbe sa KiM je velika pobeda

Izvestilac za ukidanje viza Srbima je istakao da je glasanje u EP bio pretposlednji korak za odobravanje vizne liberalizacije, a da je sada na ministrima iz Saveta EU da o tome odluče što je pre moguće
Nemec: Vizna liberalizacija za Srbe sa KiM je velika pobedaGetty © Thierry Monasse

Poslanik Evropskog Parlamenta (EP) i izvestilac za ukidanje viza Srbima sa KiM Matjaž Nemec izjavio je da je odluka EP da, na njegov predlog, odobri viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, "velika pobedu za ljude" i ocenio da bi ova odluka mogla da počne da se primenjuje početkom ovog leta.

"Poruka Evropskog parlamenta je jasna. Niko više neće biti diskriminisan na Zapadnom Balkanu. To je stvarno velika pobeda za ljude. Nije velika pobeda za politiku, ali smo našli rešenje za jedno pitanje koje je bilo otvoreno za oko 18.000 ljudi, većinom Srba sa Kosova", rekao je Nemec.

On je istakao da je glasanje u EP bio pretposlednji korak za odobravanje vizne liberalizacije nosiocima ovih pasoša, a da je sada na ministrima iz Saveta EU da o tome odluče što je pre moguće.

"Mislim da će biti potvrđena odluka i da će se ona primeniti početkom ovog leta. Stvari će ići stvarno brzo. Mi smo završili sa našim delom, sada čekamo Savet da odluči", naveo je Nemec i dodao da je moguće da odluka stupi na snagu krajem juna ili početkom jula.

Upitan da li će odluka Saveta EU biti samo formalnost, Nemec je odgovorio da je reč o tehničkom pitanju.

"Nismo hteli da bude političko i zato smo dobili veliku snagu u EP", rekao je Nemec.

Evropski parlament izglasao je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na predlog Nemeca.

Za bezvizni režim za putovanje u EU do 90 dana za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, glasalo je 406 od 597 poslanika EP, 97 je bilo protiv, a 94 je bilo uzdržano.

Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

image
VV inauguration
banner