Srbija i Balkan

Dodik sa Varheljijem: U decembru BiH dobija status kandidata za EU

Oliver Vrhelji je izrazio zadovoljstvo zbog podrške predsednika Republike Srpske evropskom putu Bosne i Hercegovine
Dodik sa Varheljijem: U decembru BiH dobija status kandidata za EUNone © FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Republika Srpska ostaje opredeljena za evropske integracije i očekuje se da već u decembru BiH dobije kandidatski status, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem u Istočnom Sarajevu.

Predsednik Republike Srpske na Tviteru se zahvalio Varheljiju na podršci evropskom putu.

Dodik je rekao da je preneo Varehljiju da pravosuđe BiH mora biti reformisano, jer nema ustavnu osnovu, te da je čudno da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, a da ima sudije strance u Ustavnom sudu i visokog predstavnika.

"Važno je da sam komesaru uspeo da kažem da je vrlo čudno da imamo status kandidata, a imamo još takozvanog visokog predstavnika, sudije Ustavnog suda BiH koji su stranci. Oni naprosto imaju stav tome i treba dati status kandidata BiH za članstvo u Evopskoj uniji i da se onda reši to pitanje", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Oliver Vrhelji se, ubrzo nakon sastanka sa Dodikom, oglasio i istakao zadovoljstvo zbog podrške predsednika Republike Srpske evropskom putu BiH.

"Podrška predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za sticanje kandiatskog statusa za BiH je ohrabrujuća. Reforme treba da se ubrzaju da bi se dobila pozitivna odluka Evropske komisije. Političko vođstvo je ključno", napisao je evropski komesar za proširenje na Tviteru.

Varhelji se danas sastao i sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom sa kojim je, takođe razgovarao o kondidatskom statusu BiH, što je Šmit i potvrdio za medije.

"Sadržajan razgovor o značaju EU kandidatskog statusa za BiH i njene građane. Dodeljivanje kandidatskog statusa bio bi podstrek koji je BiH preko potreban kako bi krenula napred", saopštio je Šmit nakon sastanka.

Istakao je da politički lideri u BiH ne mogu sebi da priušte da propuste ovu priliku.

"Rad ne prestaje preporukom Evropske komisije. U stvari, upravo ovo je momenat kada politički lideri treba da insistiraju na ključnim refromama", naveo je Šmit, preneli su sarajevski mediji.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pohvalio je BiH zbog brzog formiranja zakonodavnih tela nakon opštih izbora. On je niz današnjih sastanaka otpočeo razgovorom sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

image