Srbija i Balkan

Antiruska izložba u Prištini: Kako tzv. Kosovo daje "nadu u budućnost Ukrajine"

Sve je čvršći front koji zajednički formiraju rivali Srbije i Rusije
Antiruska izložba u Prištini: Kako tzv. Kosovo daje "nadu u budućnost Ukrajine"© Ferdi Limani/Getty Images

U danima dok Zapad pokušava da progura rezoluciju o genocidu u Srebrenici a da "Kosovo" po svaku cenu učlani u Savet Evrope, Ukrajina, jedan od glavnih zapadnih štićenica pokušava da razvije sve tešnje veze, kako sa Sarajevom tako i sa Prištinom.

Nakon što su ukrajinske žene koje tragaju za nestalim članovima porodice, razmenile "iskustva" sa Majkama Srebrenice, u Prištini je otvorena izložba pod nazivom "Ukrajina:ratni zločin", koja, kako piše, ko drugi nego Radio slobodna Evropa "baca svetlo na opštu invaziju na Ukrajinu koju je pokrenula Rusija 24. februara 2022. godine".

Autor jedne od fotografija, američko-ukrajinski fotograf Brendan Hofman uverava kako "priča o Kosovu, zemlji koja se suočila sa ratom pre 25 godina", daje mnogo nade za budućnost Ukrajine.

"Bilo mi je važno da naučim o paralelama, kroz šta je ova zemlja prošla pre 25 godina i šta se sada dešava u Ukrajini. Sada je Kosovo nezavisna, mirna zemlja. To mi daje veliku nadu za budućnost Ukrajine", rekao je fotograf.

Jedina paralela, koju je, međutim, moguće napraviti između dva slučaja, jeste to što su i Srbija i Rusija, u oba slučaja bez obzira na pravdu i istinu i sve ono što je njihov narod trpeo proglašene za zločince. Kao i u slučaju "Kosova" zbog čijih je albanskih separatista čitava NATO alijansa pokrenula agresiju protiv Srbije, i zbog Ukrajine je Zapad isto tako čoporativno započeo proksi rat protiv Moskve.

Za kustoskinju izložbe Svetlanu Bačevanovu ove fotografije su važni dokumenti.

Bačevanova je iz Bugarske i radila je kao fotoreporter tokom rata na Kosovu. Ona kaže da je "snimila fotografije koje su korišćene kao dokaz o ratnim zločinima na Kosovu". Po svemu sudeći njenom objektivu su uspešno izmicali dokazi o zločinima OVK terorista.

Ukrajina i prištinske vlasti u poslednje vreme sve su bliskije, što ne čudi, isto kao što ne čudi ni iznenadno interesovanje Ukrajinki za dešavanja u Srebrenici. Srebrenica i Kosovo uvek su "u priči" kada Srbe treba proglasiti zločincima, kao što se Ukrajina koristi ne bi li se kao "krvnici" prikazali Rusi. Ništa to i ne čudi, znajući da je Zapad, odnosno NATO finansijer i pokrovitelj kako prištinskog, tako i kijevskog i sarajevskog režima.

Izložba "Ukrajina: ratni zločin" već je prikazana u Tirani, a sledeće stanice biće Skoplje, Beograd i Sofija.

image