Svet

Poljska insistira da se Ukrajinci šalju nazad na front: EU mora da donese odluku za sve članice

Ovo pitanje je veoma važno, i Kijev i Brisel već razgovaraju o ovome, potvrdili su iz Varšave
Poljska insistira da se Ukrajinci šalju nazad na front: EU mora da donese odluku za sve članiceGetty © Chris McGrath / Staff

EU bi trebalo da usvoji odluku da se oni Ukrajinci koji mogu da budu mobilizovani pošalju nazad u Ukrajinu, rekao je danas u razgovoru sa novinarima poljski ministar za nacionalnu odbranu Vladislav Kosinjak Kamiš nakon sednice vlade.

"Danas smo razgovarali o tome. To je veoma važno i mi smo o tome govorili kako bi trebalo postići takvu odluku na evropskom nivou. I ja znam da se pregovori između Kijeva i Brisela na tu temu vode", izjavio je Kamiš.

Prema njegovim rečima, ukoliko takva odluka bude usvojena na nivou čitave EU, to će onda biti znatno efikasnije. 

"Mi smo zainteresovani za takvu odluku", istakao je još jednom.

Poljska je i ranije govorila o tome da je spremna da pomogne Ukrajini, koja se suočava sa velikim deficitom vojnika. Ministar odbrane Poljske Kamiš već je jednom potvrdio da je Varšava o tome razgovarala sa Kijevom, iako, kako je objasnio, na tu temu još nije sve dogovoreno. 

Ukrajina je, čini se, takođe zainteresovana za povratak svih onih koji mogu biti mobilizovani. Ranije ovog meseca prvi zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Sibiga u svom tekstu koji je objavilo "Ogledalo nedelje" izjavio je da je Kijev zabranio svim konzulatima u inostranstvu da pomažu onim Ukrajincima koji imaju od 18 do 60 godina, podseća ruski "Komersant". Ova zabrana biće na snazi do sredine maja kada će na snagu stupiti novi zakon o mobilizaciji.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba pojasnio je dalje da to što se određeni Ukrajinci nalaze u inostranstvu ne znači da su oslobođeni od ispunjavanja svoje građanske "dužnosti pred svojom otadžbinom". Stoga oni koji odbijaju da je ispune neće moći da koriste usluge ukrajinskih konzulata u inostranstvu.

Međutim, osim Poljske, na temu slanja Ukrajinaca nazad u Ukrajinu govorilo se i u Nemačkoj, u Bundestagu, i nekim drugim evropskim zemljama. 

Ipak, jednoglasna zvanična odluka nije još doneta, a polemika se na tu temu izgleda vodi i u Ukrajini. Potpredsednica ukrajinske vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina danas je izjavila da Ukrajina neće na silu vraćati muškarce koji mogu da idu na front.

"Neće biti ograničenja niti prinudnog vraćanja ukrajinskih državljana bilo kog pola ili uzrasta u zemlju", rekla je ona u intervjuu za "Dojče vele".

Prema njenim rečima, evropski komesar za unutrašnje poslove i migraciju posetiće Ukrajinu u maju i tada će se razgovarati o pravnom statusu Ukrajinaca u inostranstvu. 

image