Svet

Stoltenberg: NATO ne planira da stacionira nuklearne snage u Poljskoj

Generalni sekretar NATO-a govorio je u Poljskoj na konferenciji sa britanskim premijerom
Stoltenberg: NATO ne planira da stacionira nuklearne snage u Poljskoj© Photo by Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da očekuje da će Sjedinjene Američke Države ostati "snažan i nepokolebljiv" saveznik u NATO bez obzira ko bude pobedio na ovogodišnjim predsedničkim izborima.

"SAD će ostati snažan i nepokolebljiv saveznik u NATO", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Poljskoj koju je održao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, prenosi Rojters.

Prema rečima generalnog sekretara NATO, Severnoatlantska alijansa čini i SAD "sigurnijim i jačim".

U intervjuu za "Dži-Bi Njuz", Tramp je prošlog meseca osudio zemlje EU zbog toga što "koriste (aktuelnu) situaciju" i poručio im da plate ako žele garantovanu podršku SAD.

"SAD bi trebalo da pošteno plate svoj udeo, ali ne i udeo svih ostalih članica", rekao je bivši američki predsednik.

Tramp je često kritikovao i NATO i pojedine zemlje članice kao što je Nemačka, optužujući ih da ne plaćaju dovoljno za sopstvenu odbranu, a oslanjaju se na Vašington da ih zaštiti.

U doktrini NATO podrazumeva se da se napad na jednu od 30 zemalja članica smatra napadom na sve članice Severnoatlantskog saveza.

Severnoatlantska alijansa ne planira da menja konfiguraciju svojih nuklearnih snaga i stacionira ih na poljskoj teritoriji, saopštio je Stoltenberg.

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda izjavio da je Varšava spremna da rasporedi američko nuklearno oružje na svoju teritoriju u okviru "Nuklear šering".

Duda je istakao da se o pitanju razmeštanja nuklearnog oružja "razgovaralo već neko vreme" tokom poljsko-američkog dijaloga.

image
VV inauguration
banner