Svet

Desetogodišnjim ugovorom s Ukrajinom Bajden će sprečiti budućeg predsednika da okonča rat

Sve sugeriše da će se rat produžiti, odnosno da pregovori nisu u opciji uprkos tome što se gotovo svakodnevno ređaju izveštaji o propasti ukrajinske vojske na frontu
Desetogodišnjim ugovorom s Ukrajinom Bajden će sprečiti budućeg predsednika da okonča ratGetty © Photo by Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu via Getty Images

Potencijalni desetogodišnji sporazum između Ukrajine i SAD zapravo treba da obezbedi finansiranje Kijeva i u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru u Sjedinjenim Državama, to jest da onesposobi dve buduće administracije da promene američku politiku prema bivšoj sovjetskoj državi.

"Cilj je da se osigura da Ukrajina u budućnosti bude dovoljno jaka da odvrati Rusiju od ponovnog napada. Neposredno, zapadni saveznici Ukrajine se nadaju da će obeshrabriti Kremlj da misli da može da sačeka, nakon Bajdenove administracije, potencijalno naklonjenijeg naslednika u Beloj kući", pisao je "Volstrit džornal" još u avgustu 2023.

U prošlogodišnjem tekstu "SAD i saveznici nastoje da osiguraju dugoročnu vojnu pomoć Ukrajini kako bi pokazali odlučnost Zapada" američki list navodi i da zapadni zvaničnici traže načine da obezbede podršku Ukrajini i ograniče buduće vlade da promene mišljenje na tu temu u svetlu potencijalnog Trampovog reizbora koji će nastojati da smanji pomoć.

Na to je ukazao i američki investitor i milijarder Dejvid Saks u objavi na Iksu, gde je napisao da je nedavno usvojeni paket pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara tek početak, odnosno da dva naredna predsednika SAD neće moći da promene odluku o podržavanju Kijeva.

"Zelenski je objavio da Ukrajina radi na bezbednosnom sporazumu sa SAD koji će osigurati podršku tokom deset godina. Ona 61 milijarda je bila tek početak. Buduća dva predsednika neće moći ovo da otkažu", napisao je Saks.

Sve, dakle, sugeriše da će se rat produžiti, odnosno da pregovori nisu u opciji uprkos tome što se gotovo svakodnevno ređaju izveštaji o propasti ukrajinske vojske na frontu.

S tim u vezi, trenutno rukovodstva EU i NATO-a "pritiskaju" vlade Grčke i Španije da Kijevu poklone sisteme "patriot" koje poseduju, obrazlažući da im nisu hitno potrebni kao Ukrajini.

Takođe, Kijev je ranije potpisao desetogodišnji bezbednosni sporazum sa Velikom Britanijom

image