Svet

"Nešenel interest": Bacanje para, Amerika ne zna šta je pobeda u Ukrajini

Neka Evropljani sami procene da li su ugroženi ili ne zbog sukoba u Ukrajini, piše ovaj list. Evropa se trenutno ne ponaša kao da je ugrožena, i Amerika bi trebalo da poštuje tu procenu
"Nešenel interest": Bacanje para, Amerika ne zna šta je pobeda u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Nina Liashonok

Pošto su upravo usvojile paket pomoći od 95 milijardi dolara, od kojih će veliki deo biti poslat Ukrajini, moglo bismo da očekujmo da će SAD jasno definisati kako bi trebalo da izgleda pobeda u Ukrajini, piše "Nešenel interest".

Ali, SAD nemaju pojma o tome kako izgleda pobeda nad Rusijom u Ukrajini. Da li je reč o povratku na granice Ukrajine pre 2014, iscrpljivanju ruskih resursa ili kolapsu režima Vladimira Putina?

To ostaje nejasno. Većina američkih zvaničnika govori o nejasnim floskulama poput odbrane demokratije i o borbi protiv tiranije.

Uprkos ogromnoj infuziji američkog novca, Ukrajinci nisu u stanju da ostvare pravu vojnu pobedu protiv Rusa. Umesto toga, američka pomoć će samo produžiti sukob. Možda je u tome poenta.

Džon Miršajmer u tekstu "Tragedija politike velikih sila" raspravlja o ideji da država može da namami protivnika da produži neki sukob i da tako iscrpljuje njegove resurse. Da li SAD namerno mame Rusiju u ovaj sukob i produžavaju rusko-ukrajinski rat, u cilju iscrpljivanja ruskih resursa?

Sovjetski Savez se iscrpio se do tačke kolapsa delom zbog invazije i okupacije Avganistana. Amerikanci su, preko CIA, pomagali avganistanski otpor slanjem novca i oružja. Možda SAD igraju istu ulogu kao u sovjetsko-avganistanskom sukobu?

Zapravo, Ukrajina malo znači za interese SAD. Ako ostavimo po strani retoriku o demokratiji, SAD dobijaju malo ili ništa od ishoda ovog rata. Naravno, SAD žele da spreče  rusku hegemoniju u Evropi, ali to je malo verovatan ishod.

Činjenica je da vodeće evropske sile – Nemačka, Francuska i Britanca – nisu želele da na svaki način brane Ukrajinu, a na to bi Amerikanci trebalo da obrate pažnju.

Drugim rečima, ako Nemačkoj nije stalo do toga da li će Rusija pobediti u Ukrajini, onda ni SAD ne bi trebalo da brinu. Neka Evropljani sami procene da li su ugroženi ili ne. Evropa se trenutno ne ponaša kao da je ugrožena, i Amerika bi trebalo da poštuje tu procenu.

Pošto SAD nisu zainteresovane za ishod rusko-ukrajinskog sukoba, zaključuje NI, nastavak ulaganja u ovaj sukob je u suštini bacanje novca.

image