Svet

Poljski ministar: Pomoći ćemo Ukrajini da vrati vojno sposobne muškarce u zemlju

Mislim da su mnogi Poljaci ogorčeni kada vide mlade Ukrajince u hotelima i kafićima, i čuju koliko truda moramo da uložimo da pomognemo Ukrajini, rekao je ministar odbrane ove zemlje, ne iznoseći detalje o tome kako će Varšava pomoći Kijevu
Poljski ministar: Pomoći ćemo Ukrajini da vrati vojno sposobne muškarce u zemlju© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Poljska je spremna da pomogne Ukrajini u vraćanju vojno sposobnih državljana koji bi trebalo da pomognu svojoj matičnoj zemlji u sukobu protiv Rusije, izjavio je ministar odbrane Vladislav Kosinijak-Kamiš.

Ukrajinska vlada objavila je u sredu pravila prema kojima se pasoši vojno sposobnim muškarcima mogu izdavati samo unutar zemlje umesto u stranim diplomatskim misijama.

Kao rezultat toga, muškarci između 18 i 59 godina koji žive u inostranstvu neće moći da obnove pasoše kojima je istekao rok važenja niti da dobiju nove.

Poljska je u prošlosti predlagala da pomogne Ukrajini da se oni koji podležu vojnoj službi vrate u svoju zemlju kako bi ispunili građansku obavezu, rekao je Kosinijak-Kamiš za televiziju Polsat Nevs.

"Mislim da su mnogi Poljaci ogorčeni kada vide mlade Ukrajince u hotelima i kafićima i čuju koliko truda moramo da uložimo da pomognemo Ukrajini", rekao je on, ne iznoseći detalje o tome kako će Poljska pomoći.

Od januara 2024. u zemljama Evropske unije živi oko 4,3 miliona Ukrajinaca, od kojih su oko 860.000 odrasli muškarci, procenjuje se u bazi podataka Evrostata.

Poljska je dala status privremene zaštite za 950.000 Ukrajinaca, što je drugi najveći broj posle Nemačke.

"Svaka podrška je moguća", rekao je Kosinijak-Kamiš o tome kako bi Poljska odgovorila ako bi Kijev zatražio pomoć da vrati kući one koji mogu izgubiti pravo da ostanu u Poljskoj nakon što im isteknu pasoši.

image
VV inauguration
banner