Srbija i Balkan

Šapić: Od srede taksi vozila u Beogradu moraju da budu bele boje

Od 6.000 taksista koji saobraćaju ulicama glavnog grada, oko 20 odsto još uvek nije primenilo novu Odluku o taksi prevozu koja na snagu stupa 8. maja
Šapić: Od srede taksi vozila u Beogradu moraju da budu bele boje© Education Images / Contributor

Od srede, 8. maja, u Beogradu na snagu stupa Odluka o taksi prevozu, koja je usvojena pre tri godine, a prema kojoj će sva taksi vozila u gradu morati da budu bele boje.

Taksisti su imali rok od 2021. do 2024. da primene novu uredbu koja je prati evropske standarde, a oni koji je ne primene, snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić ranije je nagovestio da bi prekršioci odluke mogli i da ostanu bez dozvole za rad.

Šapić je napomenuo da je većina taksista ipak sprovela direktivu.

"Na ulicama Beograda je više od 6.000 taksi vozila i većina je svoja vozila prilagodila važećim pravilima. Ostalo je oko 20 odsto njih koji to još nisu uradili. Verujem da će svi do isteka roka svoja vozila unificirati, kako bi sva bila bele boje. Za one koji ne ispoštuju rok, neće biti tolerancije, jer je došlo vreme da i u Beogradu taksi vozila budu unificirana kao i u svakoj evropskoj metropoli", poručio je predsednik Privremenog organa, navedeno je na stranici Grada Beograda.

On je dodao da želi da naš grad bude uređeniji i da građani, kao i svugde u svetu, mogu po boji vozila da prepoznaju taksi, te da nemaju dilemu i da se osećaju bezbedno kada u vozilo uđu. Veliki broj taksista iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 evra po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine.

Radi se i na modernizaciji taksi usluge i u većini taksi vozila omogućeno je plaćanje platnim karticama.

image