Srbija i Balkan

Petković: Briselski sporazum nije švedski sto sa koga Kurti može da uzme šta mu odgovara

Direktor kancelarije za KiM ocenio je da se visoko na listi prioriteta Aljbina Kurtija nalazi "maltretiranje i obespravljivanje Srba, ukidanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava, kao i brutalno kršenje svih sporazuma i dogovora postignutih u Briselu"
Petković: Briselski sporazum nije švedski sto sa koga Kurti može da uzme šta mu odgovara© Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић/бг

Čitavom svetu je kristalno jasno da umesto razgovora za rešavanje svih otvorenih pitanja između Beograda i Prištine Aljbin Kurti želi sukobe i nemire, jer to je njegova jedina politika, izjavio je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Jedino gde je Aljbin Kurti u pravu to je kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je njemu prioritet izazivanje tenzija, kriza i eksalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije, već i na području čitavog Zapadnog Balkana", odgovorio je Petković na izjave premijera privremenih prištinskih institucija.

Direktor kancelarije za KiM ocenio je da se visoko na listi prioriteta Aljbina Kurtija nalazi "maltretiranje i obespravljivanje Srba, ukidanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava, kao i brutalno kršenje svih sporazuma i dogovora postignutih u Briselu".

"U to svakako spada i odbijanje da posle deset godina formira Zajednicu srpskih opština kojom se garantuju kolektivna prava Srba na Kosovu i Metohiji, dok istovremeno posvećeno krši sve ostale dogovore postignute pod pokroviteljstvom Evropske unije", dodao je Petković.

Ističe da Briselski sporazum "nije švedski sto sa koga Kurti može da uzme šta mu odgovara, već je neophodno da poštuju potpisane sporazume, a sam temelj Briselskog sporazuma je upravo Zajednica srpskih opština".

Petković je istakao da su danas svi mogli da vide pravo lice Aljbina Kurtija i njegove militantne namere kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Svi u kosovskom parlamentu čuli su da Kurti nije zainteresovan za formiranje ZSO, da je nikada neće formirati i da ga to pitanje nikada nije zanimalo", istakao je direktor Kancelarije za KiM, dodavši da su Srbi bili u pravu kada su napustili prištinske institucije, insistirajući na formiranju ZSO.

Podsetio je da se Priština na to obavezala i tokom poslednje runde pregovora u Briselu, prihvatajući da svi prethodni sporazumi moraju da budu implementirani.

"Srbija je dokazalala da Beograd ne želi nikoga da napada, već je konstruktivan faktor koji želi mir i stabilnost, a krizu stvara jedino Kurti", zaključio je Petković.

image