Srbija i Balkan

Novi ministri preuzeli dužnost

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je naglasio da su nacionalni interesi i državni interesi prioritet i u radu MUP-a, bez obzira na to što Ministarstvo mora da se bavi i svakodnevnim aktivnostima
Novi ministri preuzeli dužnost© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Skupština Srbije izabrala je 2. maja novu Vladu Srbije na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem, a ministri su danas počeli sa primopredajom dužnosti. Nove resore preuzeli su ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, kao i nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić svečanom primopredajom preuzeo je danas dužnost od dosadašnjeg ministra Bratislava Gašića. Dačić je poželeo građanima da imaju što manje posla sa policijom, a prisutnim pripadnicima MUP-a rekao da je njegov cilj da MUP bude najbolje ministarstvo u Vladi Republike Srbije.

"Šta su naši zadaci, to znate, da obezbedimo sigurnost, bezbednost, stabilnost zemlje, da čuvamo ustavni poredak, bespoštedna borba protiv kriminala, ali i sve drugo što spada u delokrug rada Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Dačić, a saopštio MUP.

Naglasio je da su nacionalni interesi i državni interesi prioritet i u radu MUP-a, bez obzira na to što Ministarstvo mora da se bavi i svakodnevnim aktivnostima.

"Nema jake države Srbije, bez jake policije i vojske. Vaši uspesi će biti i moji", naglasio je Dačić.

On je ukazao i na značaj socijalno-ekonomskog položaja policije, što će, takođe, biti jedan od prioriteta u radu.

Gašić se zahvalio svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova na zalaganju, posvećenosti i najvišem stepenu profesionalizma koji su iskazali.

"Bez vaših saveta, podrške i vašeg odnosa prema meni, ne bismo postigli rezultate koji su sigurno među najboljima u poslednjih 20 godina", rekao je Gašić, a novopostavljenom ministru unutrašnjih poslova poželeo srećan i uspešan mandat.

Dačić je uručio Gašiću odličje "Zvezda Jakova Nenadovića" za izuzetan doprinos i postignute rezultate u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbednosti.

"Kada dobijamo ordene u crkvi, kažu – dostojan. Vi kao kolegijum ste najmerodavniji da kažete da li sam ja dostojan ovog odličja", poručio je Gašić doskorašnjim saradnicima.

Premijer predao dužnost Gašiću

Premijer Srbije Miloš Vučević predao je dužnost novoimenovam ministru odbrane Bratislavu Gašiću i istakao da veruje da će Ministarstvo ostati u sigurnim rukama.

"U skladu sa Protokolom o primopredaji dužnosti u organima državne uprave predao sam dužnost ministra odbrane i primio oficirsku sablju od svog kolege i saborca Bratislava Gašića. Velika je čast bila rukovoditi resorom odbrane i služiti našem najvećem idealu: slobodnoj i nezavisnoj Srbiji" naveo je Vučević na društvenoj mreži Iks.

On se posebno zahvalio svim saradnicima i kolegama iz Ministarstva odbrane na marljivom i požrtvovanom radu i poželeo im puno sreće i uspeha u daljem obavljanju ovog poziva.

"Verujem da Ministarstvo odbrane ostaje u sigurnim rukama i da će ministar Gašić nastaviti put razvoja i jačanja herojske srpske vojske. Vlada Srbije nastaviće da ulaže i modernizuje domaće odbrambene kapacitete ali i da brine o svakom pojedincu koji se Otadžbini zavetovao na vernost! Živela Vojska Srbije! Živela Srbija", poručio je Vučević.

Dosadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović predao je danas dužnost novoizabranoj ministarki Jeleni Žarić Kovačević i predstavio joj dosadašnje aktivnosti i ostvarene rezultate MDULS-a u njegovom mandatu, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Martinović je, ukazavši na prioritete ovog ministarstva u narednom periodu, ministarki Žarić Kovačević poželeo puno uspeha u budućem radu i izrazio uverenje da će ona svoj posao obavljati posvećeno, marljivo i sa razumevanjem, u najboljem interesu svih građana.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su saopštili da je danas obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Nikole Selakovića i novog ministra Nemanje Starovića. Selaković i Starović potpisali su zapisnik o primopredaji dužnosti, navodi se u saopštenju.

Kisić predala dužnost Đurđević Stamenkovski

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski istakla je danas, preuzimajući dužnost od svoje prethodnice Darije Kisić, da je Ministarstvo na čijem je čelu ministarstvo budućnosti i da će od uspeha u njegovom radu zavisiti doslovno uspeh Srbije.

Ona je Dariji Kisić, u znak zahvalnosti na dosadašnjem radu, poklonila pojas sa pirotskim vezom, tradicionalnom šarom koja, kako je navela, donosi sreću.

"Čast mi je što mogu da služim svakoj porodici. Smatram da je ovo ministarstvo budućnosti, porodica je temelj našeg društva, porodične vrednosti su nacionalni prioritet. Trudiću se da sa svojim timom pružim odgovor na najveći izazov sa kojim se naša zemlja suočava, a to je biološki opstanak", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Navodeći da je naša država između dva popisa stanovništva izgubila više od 700.000 građana, istakla je da je njena želja i ambicija da naredni popis dočekamo sa barem 700.000 stanovnika više.

Napomenula je da su u toku razgovori sa lokalnim samoupravama oko realizacije inicijative da svaki grad i svaka opština dobiju Kancelariju za porodicu, sa ciljem da se decentralizuje Ministarstvo koje obavlja tako važan zadatak.

"Staćemo iza samohranih roditelja, iza majki i očeva, podržaćemo porodice koje imaju više dece, podržaćemo poljoprivredna gazdinstva gde su porodice odlučile da žive i rade na selu. Daćemo podsticaj porodičnom preduzetništvu. Posebnu pažnju usmerićemo prema onim ljudima koji se bore sa potomstvo," istakla je nova ministarka za brigu o porodici i demografiju.

Ona je napomenula da će nastaviti realizaciju projekta koji je pokrenula Darija Kisić, a to je sektor za retke bolesti i podršku deci sa smetnjama u razvoju.

image