Srbija i Balkan

Popis na "Kosovu": Milion i po stanovnika, na severu registrovano samo hiljadu Srba

U južnoj srpskoj pokrajini živi oko milion i po ljudi, rekao je Avni Kastrati iz Agencije za statistiku tzv. Kosova
Popis  na "Kosovu": Milion i po stanovnika, na severu registrovano samo hiljadu Srba© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Popis stanovništva "Kosova" pokazaće da u južnoj srpskoj pokrajini (bez dijaspore) živi oko milion i po ljudi, očekuje izvršni direktor Kosovske agencije za statistiku (ASK) Avni Kastrati, a prenosi "Koha".

"Do sada se popisalo milion i tri stotine hiljada stanovnika, a imamo još nedelju dana do 17. maja. Očekuje se da će Kosovo imati 1,5 miliona stanovnika bez dijaspore", izjavio je Kastrati u četvrtak u "Interaktivu" KTV-a.

Od 2012. godine, kako je naveo, očekuje da "Kosovo" ima 200.000 stanovnika manje, a to je, prema njegovim rečima, posledica iseljavanja.

"To je i prirodni priraštaj, oko 23.000 rođenih godišnje, 10.000 umrlih, bilo je i veliko iseljavanje sa Kosova...", rekao je on.

Kastrati navodi da je u srpskim zajednicama na severu pokrajine registrovano oko 1.000 Srba od oko 30.000 stanovnika što on vidi kao "ohrabrujuću cifru".

Ova "ohrabrujuća cifra" zapravo je samo jedno od ogledala u kojima se vidi višegodišnji proces etničkog čišćenja srpskog stanovništva sa te teritorije.

Sve srpske stranke sa KiM protive se učešću Srba u popisu stanovništva, jer smatraju da nije trenutak da se učestvuje u tom procesu dok se nad pripadnicima srpskog naroda vrši institucionalno nasilje, dok im se krše ljudska prava i otimaju sve ingerencije.

Kakve su razmere progona nad Srbima, otkrio je i istoričar Petar Ristanović koji je obelodanio da se sa Kosova i Metohije od početka 1960-ih pa do 1989. godine iselilo između 130.000 i 140.000 Srba, odnosno od 40 odsto njih koji su tamo živeli.

Ristanović, koji je doktorirao na temu "Srpska intelektualna elita i kosovsko pitanje 1974–1989", u intervjuu za "Kosovo onlajn" ističe da iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije traje od 1950-ih i 60-ih, a da od sredine 1960-ih eskalira.

image