Srbija i Balkan

Prinudni popis na Kosmetu: Kazna do 10.000 evra za one koji odbiju da učestvuju

Sve srpske stranke sa KiM protive se učešću Srba u popisu stanovništva
Prinudni popis na Kosmetu: Kazna do 10.000 evra za one koji odbiju da učestvujuGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Kazne za one koji odbijaju da učestvuju u popisu na Kosovu i Metohiji iznosiće i do 10.000 evra, rekao je izvršni direktor prenosi Agencije za statistiku u Prištini Avni Kastrati, prenosi "Gazeta ekspres"

Kastrati je na konferenciji za novinare pred početak rada terenskih timova za popis stanovništva rekao da će građani biti kažnjeni ako se ne popišu i dodao da se očekuje da će broj stanovnika na popisu biti manji nego 2011. godine.

"Zbog nataliteta i migracija, očekuje se da će na 'Kosovu' biti manje stanovništva u odnosu na popis iz 2011.godine. Popis stanovništva će se održavati svakog dana, osim ponedeljka. Dakle, to je zakonska obaveza, a ne izbor. Kazna će biti i do 10.000 evra", rekao je Kastrati.

Danas je na Kosovu I Metohiji počeo popis stanovništva, u okviru koga će se prikupljati podaci o broju stanovnika, socijalnim i društvenim uslovima života. Popis će trajati do 17. maja, a popisivači u južnoj srpskoj pokrajini radiće i vikendom, kada su građani kod kuće.

Sve srpske stranke sa KiM protive se učešću Srba u popisu stanovništva, jer smatraju da nije trenutak da se učestvuje u tom procesu dok se nad pripadnicima srpskog naroda vrši institucionalno nasilje, dok im se krše ljudska prava i otimaju sve ingerencije.

U odvojenim saopštenjima, Srpska lista, Partija kosovskih Srba, Srpska demokratija i Srpski narodni pokret, pozvale su na odlaganje popisa.

image