Srbija i Balkan

Popis stanovništva na Kosovu i Metohiji počinje danas

Prema poslednjem popisu koji je obavljen 2011. godine, na Kosovu i Metohiji živelo je 1,7 miliona stanovnika, pri čemu popis nije sproveden u četiri opštine na severu pokrajine, a u ostalim opštinama Srbi su samo delimično učestvovali
Popis stanovništva na Kosovu i Metohiji počinje danasGetty © Andrew Aitchison

Na Kosovu i Metohiji danas počinje popis stanovništva, u okviru koga će se prikupljati podaci o broju stanovnika, socijalnim i društvenim uslovima života. Popis će trajati do 17. maja, a popisivači u južnoj srpskoj pokrajini radiće i vikendom, kada su građani kod kuće.

Hazbije Ćerići iz Agencije za statistiku u Prištini izjavio je da će preliminarni rezultati popisa biti objavljeni tri meseca od okončanja procesa, prenela je ranije "Koha".

Prema poslednjem popisu koji je obavljen 2011. godine, na Kosovu i Metohiji živelo je 1,7 miliona stanovnika, pri čemu popis nije sproveden u četiri opštine na severu pokrajine, a u ostalim opštinama Srbi su samo delimično učestvovali.

Posle više od dve godine odlaganja, tzv. Kosovo će pobrojati stanovnike, domaćinstva i stanove ili kuće, a u popis će biti uključen i sever naseljen pretežno srpskim stanovništvom.

U popisu stanovništva biće angažovano oko 3.500 popisivača i 891 nadzornik, kao i predstavnici Agencije za statistiku.

Biće potrebno popuniti sedam upitnika, uključujući i onaj o "ratnoj odšteti" i registraciji raseljenih lica.

Agencija za statistiku pravda prikupljanje ovih podataka značajem za donošenje boljih politika za tzv. Kosovo, planiranje budžeta i investicija, kao i poboljšanje uslova života svih građana.

image