Srbija i Balkan

Kurti o popisu: Građani da prijave štetu koja im je naneta devedesetih godina

Građani KiM mogu da saopšte popisivačima koliko su oštećeni za vreme sukoba devedesetih, a moći će da prijave poginule i nestale članove porodice, rekao je prištinski premijer
Kurti o popisu: Građani da prijave štetu koja im je naneta devedesetih godinaGetty © Omer Messinger

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je izjavio da će podaci o stanovništvu prikupljeni u popisu pomoći u vođenju politike, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, prenosi "Ekonomija onlajn".

Kurti je na sastanku sa gradonačelnicima rekao da je za uspeh neophodna bliska saradnja sa Agencijom za statistiku i opštinama.

"Danas je počela registracija stanovništva i kuća na Kosovu. Podaci o broju, i sastavu stanovništva, životnim uslovima i nivou obrazovanja će nam pomoći u orijentaciji za bolje usluge za građane, nama koji smo na vlasti, opštinama i svakoj instituciji na Kosovu", rekao je on.

Kurti je dodao i da vlada podržava agenciju za statistiku kako bi sproveli uspešan popis.

"Potrebna je i bliska saradnja između agencije i opština, tako da ponovo pozivam na zajedničku posvećenost veoma važnom poduhvatu. Naše zajedničko opredeljenje je da se bez razlike bavimo potrebama građana i potrebna je osnova koja će uticati na kvalitet podataka iz upitnika.", rekao je Kurti.

On je dodao da je u ovaj popis uključen i upitnik štete načinjene tokom 1998-1999. godine kada su se oružane snage Jugoslavije sukobljavale sa pripadnicima terorističke OVK nakon čega je usledila NATO agresija.

"U ovom popisu stanovništva, uvršten je upitnik koji će se baviti štetom načinjenom u ratu 1998-1999. godine vezano za za porodičnu privredu. Građani mogu da saopšte ekonomsku štetu, iznesu podatke o uništenoj imovini kao i navedu poginule i nestale članove porodice. U duhu saradnje, pozivam vas da se zajedno posvetimo doprinosu ova dva procesa tako važna za našu republiku, našu istoriju i našu budućnost", naglasio je Kurti.

Sve srpske stranke sa KiM protive se učešću Srba u popisu stanovništva jer smatraju da nije trenutak da se učestvuje u tom procesu dok se nad pripadnicima srpskog naroda vrši institucionalno nasilje, dok im se krše ljudska prava i otimaju sve ingerencije.

image