Srbija i Balkan

Drska politička provokacija: Zašto Kurti vršlja u srpskim opštinama uoči nove runde pregovora

Kurtijeva današnja poseta opštinama sa srpskim stanovništvom na severu KiM je suvišan ali očekivan potez, i ogoljeno pokazuje nameru da sa KiM proteraju svakog Srbina, slažu se sagovornici RT Balkan

Baš uoči nove, sutrašnje, runde pregovora u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rešio je da provršlja severom KiM ne bi li, po ko zna koji put, pokazao svoju bahatost i nespremnost za ispunjenje zahteva koje su mu upućeni.

U nenajavljenoj, skoro celodnevnoj poseti severu KiM, gde dominira srpsko stanovništvo, Kurti je bio u društvu ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje i ministra za lokalnu samoupravu Eljberta Krasnićija.

Pratilo ga je više desetina naoružanih policajaca u crnim džipovima.

"Kurti nastavlja svoju dnevnu dozu provokacija srpskog naroda. Malo mu je što je uveo aparthejd na severu KiM, nego sad svojom šetnjom i obilaskom svojih gradonačelnika, koji su nelegitimni i nelegalni jer su postavljeni sa tri ili četiri odsto podrške, pokušava da i dalje provocira srpski narod jer bi on voleo da na severu KiM nema nijednog Srbina", ocenio je za RT Balkan Zoran Anđelković, bivši predsednik privremenog Izvršnog veća za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, Kurtiju je svejedno da li to čini uoči nove runde pregovora, jer on provocira srpski narod sa jednim ciljem - a to je etničko čišćenje i proterivanje Srba.

Drska politička provokacija

U toku posete očigledno je bilo da Kurti nije imao nameru da se sastane sa srpskim narodom, a još očiglednije da ga je srpski narod bojkotovao. S toga, jasno je da poseta i obilazak opština sa većinski srpskim stanovništvom ne vodi ka stabilizaciji situacije i smirivanju tenzija, već naprotiv.

Doskorašnji predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun za RT Balkan kaže da se današnja poseta Kurtija može smatrati veoma brutalnom i drskom političkom odlukom i provokacijom.

"Srbi su bojkotom Kurtija poslali poruku na najbolju način, da je on glavni koji sprovodi teror nad njima institucionalno, i fizički preko parapolicijskih specijalnih jedinica. Jednostavno, Srbi ne prihvataju takvu politiku koja vodi našem potpunom nestajanju sa Kosova i Metohije. On to zaista ne sme da radi ukoliko želi da smanji tenzije i pokaže srpskom narodu da nije protiv njih, kako obično govori. Ovim je pokazao da je žestoko protiv srpskog naroda i njegovog opstanka. Ovaj potez samo može da se shvati kao zastrašivanje Srba lažnim gradonačelnicima i specijalnom parapolicijom koja uz veliko naoružanje teroriše Srbe na severu KiM", kaže Drecun.

On dodaje da je Kurti ovom posetom pokazao da je nepopustljiv u nameri da primeni odluku tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinara i da je uspeo da integriše sever u lažnu državu "Kosovo", bez obzira na to što srpski narod ne želi da se pomiri sa takvim pokušajima i to ne prihvata.

Prema njegovim rečima, ovaj Kurtijev potez je suvišan, ali očekivan, jer ne želi da pruži srpskom narodu nadu da će opstati na KiM, već dovršava što je naumio i što je i ostao glavni cilj - da KiM bude bez ijednog Srbina.

U Briselu bez pregovora o dinaru 

Da je rešen u toj nameri potvrdio je još jednom u Severnoj Mitrovici, rekavši da na sutrašnjem sastanku glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu neće biti pregovora o odluci prištinske vlasti da zabrani dinar na "Kosovu".

"Postoji odredba Centralne banke, a mi smo kao vlada tu da im pomažemo. Zato zamenik premijera Besnik Bisljimi ne može da pregovara o toj odredbi. Samo ako bude nekakvih posledica koje niko ne želi onda ćemo da vidimo šta možemo da uradimo da bude što bolja i brža tranzicija", izjavio je Kurti.

On je dodao da prištinska vlada insistira na tome da zvanični Beograd "ne mari" da li su u pitanju dinari ili evro, zato što je, kako je izjavio, reč o veštačkom problemu.

"Nema ni jednog Srbina na Kosovu koji je rekao 'neću evro'. Jer, 33.000 žiro računa imaju Srbi na Kosovu i dobijaju razne finansijske pomoći od strane naše vlade. Nijedan Srbin nije rekao - neću evro", dodao je Kurti.

Poruka i Albancima

Politički analitičar Branko Radun za RT Balkan ocenjuje da je Kurti ovom posetom želeo da poruči da je sever KiM pod kontrolom Albanaca i Prištine, što je ujedno poruka Srbima, Albancima, ali i zvaničnom Beogradu.

"Kurti je u politiku krenuo sa malom podrškom među Albancima, ali je sad svojom politikom zastrašivanja i proterivanja Srba osvojio njihovu naklonost i nametnuo se kao neprikosnoveni lider Albanaca", kaže Radun.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je odlaskom u opštinu Leposavić, a potom i odlaskom u Zubin Potok, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti samo dan uoči nastavka dijaloga u Briselu odlučio da podigne nove tenzije na severu Kosmeta i upitao:"Ko je i na koji način odobrio Kurtijevu posetu i ko je od međunarodnih predstavnika bio obavešten?".

Petković je konstatovao je da je Kurti, kao svaki nezvan gost, "morao da se okruži silnim policijskim falangama sa dugim cevima koje su ga pratile prilikom odlaska u opštinu Leposavić, koju nasilno i pod terorom vodi Samoopredeljenje, sa manje od 100 osvojenih glasova".

Naveo je i da je Kurtijev potez izazvao revolt i ogorčenje Srba koji u njemu, kako je istakao, vide "okupatora koji ih svakodnevno maltretira i nad njima sprovodi institucionalno, fizičko i svako drugo nasilje".

"Otvara se pitanje ko je i na koji način odobrio Kurtijevu posetu severu, ko je od međunarodnih predstavnika bio obavešten, da li su KFOR i Euleks asistirali i dali saglasnost za ovu provokaciju?", upitao je Petković.

Ovim povodom oglasila se i Srpska lista navodeći da je "više nego jasno da je svojim dolaskom Kurti želeo da isprovocira reakciju srpskog naroda i sebe predstavi kao žrtvu kako bi zaradio još koji politički poen ili glas za predstojeće izbore".

"Nakon ove cirkuske predstave očigledno uplašeni Kurti je kao i svi okupatori otišao nazad, a mi ostali na severu Kosova i Metohije kao svoji na svome jer je ovo naša zemlja, naši gradovi i opštine", zaključuje Srpska lista.

Kurti pozvao Srbe na popis stanovništva

Da li u nameri da se opere ili još jednom da zamaže oči međunarodnoj zajednici, Kurti se oglasio na društvenim mrežama, objavivši da je danas posetio sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije u kojima pretežno živi srpsko stanovništvo.

"Budućnost naše zemlje je pravo i odgovornost svih i zajedno ćemo raditi na boljem sutra", naveo je Kurti na društvenoj mreži Iks.

Kurti je pozvao Srbe da se registruju na predstojećem popisu stanovništva, koji počinje 5. aprila i trajaće šest nedelja.

image