Srbija i Balkan

Priština: Popis stanovništva na "Kosovu" 5. aprila, popisivaće se i sever

Agencija za statistiku uvrstila je u popis i upitnik za evidentiranje ratne štete, ističući da su ti podaci neophodni kako za pregovore sa Srbijom, tako i za članstvo u EU
Priština: Popis stanovništva na "Kosovu" 5. aprila, popisivaće se i severGetty © Matteo Placucci/NurPhoto

Priština je najavila da 5. aprila počinje popis stanovništva kojim će biti obuhvaćen i sever naseljen pretežno srpskim stanovništvom, piše "Gazeta ekspres".

Popis se provodi kako bi se stekao precizan uvid u socijalne i društvene uslove života građana, koji će u okviru popisa popunjavati sedam upitnika, uključujući i onaj o šteti pričinjenoj tokom sukoba 1998. i 1999 godine, prenosi "Kosovo onlajn".

Popis će početi u petak sledeće nedelje, trajaće do 17. maja, a preliminarni rezultati biće objavljeni u roku od tri meseca, po završetku procesa.

Posle više od dve godine odlaganja, tzv. Kosovo će pobrojati stanovnike, domaćinstva i stanove ili kuće, a u popis će biti uključen i sever naseljen pretežno srpskim stanovništvom.

U popisu stanovništva biće angažovano oko 3.500 popisivača i 891 nadzornik, kao i predstavnici Agencije za statistiku.

Biće potrebno popuniti sedam upitnika, uključujući i onaj o "ratnoj odšteti" i registraciji raseljenih lica.

Agencija za statistiku pravda prikupljanje ovih podataka značajem za donošenje boljih politika za tzv. Kosovo, planiranje budžeta i investicija, kao i poboljšanje uslova života svih građana.

Prema zakonu, svaki stanovnik je u obavezi da tokom popisa dostavi popisivaču sve tačne podatke u upitnicima za popis stanovništva.

U individualnom upitniku ima ukupno 42 pitanja. Izjava o verskom uverenju je takođe uključena u ovaj obrazac.

Ispod pitanja se pojašnjava da prema tzv. Ustavu Kosova, registrovano lice može izabrati da se ne izjasni po pitanju veroispovesti. Isto pojašnjenje nalazi se i pod pitanjem o etničkoj pripadnosti.

Sledeća pitanja se odnose na državljanstvo, prebivalište, obrazovanje i zaposlenje.

"Ako biste našli posao, da li ste spremni da počnete da radite u naredne dve nedelje", jedno je od pitanja.

Na kraju obrasca su i pitanja o putovanju i vrsti prevoza koji građani koriste, u okviru koga je dato 14 opcija.

Prištinska agencija za statistiku uvrstila je u popis upitnik za evidentiranje ratne štete, ističući da su ti podaci neophodni kako za pregovore sa Srbijom, tako i za članstvo u Evropskoj uniji.

Prvo pitanje je da li je porodična privreda imala ekonomske štete kao rezultat rata. Ko odgovori sa "da" mora da označi i opštinu i mesto stanovanja.

Upitnik podrazumeva i izjašnjavanje o vrednosti uništene imovine tokom sukoba (od 10.00 evra do više od 40.000 evra).

Zatim se građani izjašnjavaju da li u njihovim domaćinstvima ima poginulih, povređenih, nestalih ili zatvorenih, pri čemu se traži broj, ime i prezime svake osobe, godina rođenja, godina smrti i pol.

Poslednje pitanje je da li je u okviru porodice bilo drugih šteta (tortura, nasilje, psihičke posledice).

Poslednji popis stanovništva na tzv. Kosovu obavljen je 2011. godine, prema kome je ukupan broj stanovnika pokrajine iznosio 1.739. 825 .

U ovom popisu nisu bili obuhvaćeni stanovnici opština sa srpskom većinom na severu KiM, Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

image