Srbija i Balkan

Predsednik Kine: Kao nekad uz Valtera, generacija kineske omladine odrasta na filmovima Kusturice

I dok je za kineske najveće medije deo govora predsednika Si Đinpinga u kome je govorio o kulturnim vezama dve zemlje – Kusturici, Đokoviću, Jokiću – prvorazredna vest, u većini velikih medija u Srbiji ovaj deo govora predsednika Kine, zanimljivo, nije pomenut
Predsednik Kine: Kao nekad uz Valtera, generacija kineske omladine odrasta na filmovima Kusturice© TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Na svečanoj večeri koju je u čast predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga u Beogradu pre par dana priredio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a kojoj su prisustvovale brojne zvanice, gosti iz Kine kao i domaćini iz Srbije, predsednik najmnogoljudnije zemlje na svetu, visoki gost govorio je i o uticaju srpske kulture, srpskog sporta na Kinu i generacije Kineza.

"Kao što smo mi svojevremeno odrastali uz filmove 'Valter brani Sarajevo', 'Most' i druge, tako sadašnje generacije Kineza odrastaju uz filmove Emira Kusturice, a u sportu idoli su im Novak Đoković, Nikola Jokić", kazao je kineske predsednik u govoru na svečanoj večeri.

Reči kineskog predsednika juče su objavili brojni kineski mediji, među njima i Si-Si TV Njuz, "Pipls dejli", "Šangaj eksinmin ivning njuz", "Čajna njuz". 

Kineski predsednik Si Đinping dodao je da je kineski narod oduvek gajio posebnu vezu prijateljstva sa Srbijom.

"Jugoslovenski film 'Most' i pesma 'Bela ćao', koji izazivaju jaka patriotska i antifašistička osećanja godinama su bili izuzetno popularni u Kini i postali su moj pratilac u mladosti", rekao je predsednik Si, preneo je kineski "Pipls dejli".

"Iako filmove poput 'Mosta', 'Valter brani Sarajevo' i 'Podzemlja' voli kineska publika, koja iz njih crpi inspiraciju i duhovnu snagu, za Kusturicu, kojeg ljubitelji kineskog filma od milja zovu 'Ujka Ku', njegova veza sa Kinom prevazilazi strast", objavio je ovih dana kineski "Global Tajms".

U nedavnom ekskluzivnom intervjuu "Global Tajmsu", Kusturica je izrazio čvrsto uverenje u prijateljstvo Kine i Srbije.

"Mislim da će nam poseta predsednika Sija doneti više prilika za razvoj saradnje između dve zemlje... Nadam se da će se ovo bratsko prijateljstvo nastaviti", rekao je Kusturica za "Global tajms".

I dok je za kineske najveće medije deo govora predsednika Sija u kome je govorio o kulturnim vezama dve zemlje – Kusturici, Đokoviću, Jokiću – prvorazredna vest, u većini velikih medija u Srbiji ovaj deo govora predsednika Kine, zanimljivo, nije pomenut.

Ostaje pitanje, kako je moguće da predsednik najveće zemlje na svetu govori da je neko iz naše zemlje ideal u odrastanju valjda pola milijarde mladih Kineza, i to izgovori u Beogradu, a to u Srbiji ne bude primećeno? Opstrukcija pluća jedne države? Zašto se takav podatak skriva od srpske javnosti?

image