Srbija i Balkan

Diplomatski izvor iz Francuske: "Kosovo" ima podršku za Savet Evrope, ali očekujemo napredak sa ZSO

Diplomatski izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske je rekao da ova zemlja podržava težnju "Kosova" da se pridruži međunarodnim organizacijama i da očekuje nepovratan napredak ka implementaciji ZSO
Diplomatski izvor iz Francuske: "Kosovo" ima podršku za Savet Evrope, ali očekujemo napredak sa ZSO© Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Francuska podržava težnju 'Kosova' da se pridruži međunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope i u ovom kontekstu očekuje nepovratan napredak ka implementaciji Zajednice srpskih opština, rekao je za "Gazetu ekspres" diplomatski izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske.

Ovaj diplomatski izvor ističe da je pitanje vladavine prava i najbolji način da tzv. Vlada Kosova pokaže svoju posvećenost manjinama.

"Francuska podržava težnju 'Kosova' da se pridruži međunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope. Članstvo 'Kosova' u Savetu Evrope koristilo bi građanima zemlje, uključujući pripadnike manjinskih grupa. U ovom kontekstu, očekujemo nepovratan napredak ka implementaciji Zajednice srpskih većinskih opština (ZSO), što je dugogodišnja pravna obaveza koju je 'Kosovo' slobodno preuzelo. Ovo je pitanje vladavine prava i najopipljivije sredstvo za vladu 'Kosova' da ilustruje svoju posvećenost pravima pripadnika manjinskih grupa", naveo je ovaj diplomatski izvor iz Pariza za "Gazetu ekspres".

image