Srbija i Balkan

Italija digla glas: Bez suštinskog napretka u formiranju ZSO, nije trenutak za članstvo "Kosova" u SE

Italijanski ambasador Luka Gori je dodao da je pozicija Italije veoma jasna i da Rim veruje da je ZSO ključni element za proces normalizacije između Beograda i Prištine
Italija digla glas: Bez suštinskog napretka u formiranju ZSO, nije trenutak za članstvo "Kosova" u SE© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Italijanski ambasador Luka Gori ocenio je da još nije došao trenutak za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope i naglasio da je za tako nešto neophodan suštinski napredak u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

"To je stav koji je Italija zauzela zajedno sa Francuskom, Nemačkom i drugim državama članicama EU i to je ono što pokušavamo da postignemo u Strazburu", naglasio je Gori za Tanjug povodom zahteva da se odluka Saveta Evrope o članstvu tzv. Kosova odloži.

Ambasador je dodao da je pozicija Italije veoma jasna i da Rim veruje da je ZSO ključni element za proces normalizacije između Beograda i Prištine.

"Zbog toga smo uvereni da ukoliko ne dođe do suštinskog napretka u vezi sa ovim ciljem, nije pravi trenutak da se pitanje kandidature Kosova za Savet Evrope stavi na dnevni red", naveo je ambasador.

Na pitanje o koracima koje Italija preduzima da se odloži članstvo tzv. Kosova u SE, ambasador Gori podseća da su već preduzeti koraci u Strazburu u koordinaciji sa drugim državama članicama EU.

"Pokušavamo da podstaknemo kosovske vlasti da napreduju po pitanju Asocijacije, ali za sada nismo videli nikakav napredak", rekao je Gori i ponovio da je zato pozicija Italije da još nije pravi trenutak za članstvo tzv. Kosova u SE.

Francuska, kojoj su se pridružile Nemačka i Italija, želi da odloži odluku o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, preneo je "Albanijan post", pozivajući se na diplomatske izvore.

Francuska, Nemačka i Italija smatraju da članstvo tzv. Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

image