Srbija i Balkan

Kurti: "Kosovo" ne prihvata ZSO kao uslov za članstvo u Savetu Evrope

Ne prihvatamo uslovljavanje članstva u Savetu Evrope Zajednicom, o normalizaciji odnosa sa Beogradom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu, rekao je premijer privremenih prištinskih institucija
Kurti: "Kosovo" ne prihvata ZSO kao uslov za članstvo u Savetu Evropewww.globallookpress.com © © Andreas Gora

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti istakao je da njegova vlada neće prihvatiti osnivanje Zajednice srpskih opština kao uslov za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

On je, govoreći na sednici vlade privremenih prištinskih institucija, rekao da se "Kosovo" suočava sa novim uslovom, koji nema veze sa članstvom u Savetu Evrope, kako je obrazložio.

"Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u Savetu Evrope Zajednicom. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu", rekao je Kurti, a prenosi Radio slobodna Evropa.

Kurti je izjavio da je diplomatama Zapada i specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku rekao da "od prošlog oktobra Vlada Kosova ne prihvata ovaj nacrt statuta".

"Kosovo je ponudilo da taj dokument bude deo paketa Briselskog osnovnog sporazuma i Ohridskog Aneksa i da se potpiše kako bi postao pravno obavezujući i sprovodiv. Srbija je to odbila", rekao je Kurti, misleći na sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji je postignut početkom prošle godine u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Francuska i Nemačka zatražile su od Prištine da preduzme korake ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom ubrzo pošto je Parlamentarna skupština Saveta Evrope krajem aprila usvojila preporuku da se tzv. Kosovo primi u članstvo.

Beograd i Priština postigli su dogovor o ZSO 2013. godine, a potom i 2015. o principima za njeno osnivanje.

Ustavni sud tzv. Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u punoj saglasnosti s ustavom.

Srbija traži da Priština primeni postignute sporazume, ali se tzv. Vlada Kosova izjasnila protiv monoetničkog udruživanja.

"Kosovo" je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope pre skoro dve godine 12. maja 2022.

Odbor za politiku i demokratiju Saveta Evrope odobrio je 27. marta ove godine izveštaj izvestioca, grčke poslanice Dore Bakojani, u kome se navodi da je zemlja ispunila uslove da postane punopravna članica te organizacije, dok je – kada je u pitanju formiranje Zajednice – to pitanje koje je u "unutrašnjoj nadležnosti Kosova i nema veze sa prijemom u Savet Evrope".

image