Srbija i Balkan

Petković: ZSO je kičma sporazuma, Priština odbija sve konstruktivne predloge

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da Priština i Kurti, zloupotrebljavajući sporazum, pokušavaju da svojoj javnosti pokažu kako su nekakva država
Petković: ZSO je kičma sporazuma, Priština odbija sve konstruktivne predloge© TANJUG

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da formiranje Zajednice srpskih opština predstavlja kičmu Briselskog sporazuma, kao i da je Priština odbila konstruktivan predlog nacrta statuta ZSO koji je uradio Beograd.

On je za TV Pink rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio i predlog EU i da je kada je video da sve ide u pravcu da on dobije konačan okvir, doneo jednostranu odluku o ukidanju dinara na KiM.

"Mi smo napravili dobar iskorak kada govorimo o ZSO i tom statutu Miroslava Lajčaka. Priština je to videla, da se ide u pravcu sve bližeg dogovora oko konačnog statuta i da razgovori zapravo imaju smisla, da su naši eksperti sa ekspertima EU pronašli zajednički jezik", naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, prošlo je 11 godina, a da Priština nije ispunila jedan zahtev i da nije formirana ZSO koja predstavlja preduslov za opstanak srpskog naroda na KiM.

"ZSO predstavlja kičmu Briselskog sporazuma i dogovora, jer se prvih šest tačaka Briselskog sporazuma iz 2013. godine odnosi na formiranje ZSO. Oni (Priština) ne žele to da urade, jer ne žele da obezbede individualna i kolektivna prava za srpski narod koji svakoga dana gaze na KiM. Sve srpsko danas je ugroženo između ostalog i zbog toga što nemamo ZSO. Srbi odlaze, 15 odsto Srba, pogotovo sa severa KiM je trajno napustilo svoja vekovna ognjište i otišlo u pravcu centralne Srbije, zato što nemamo ZSO", rekao je Petković.

Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori da Priština ne uđe u Savet Evrope, kao i da će se i dalje odgovorno i konstruktivno odnositi prema dijalogu sa Prištinom.

"Ponašaćemo se odgovorno prema našem narodu na KiM. Borićemo se da tzv. Kosovo ne uđe u SE i da jednostavno učinimo apsolutno sve što je do nas, da zaštitimo pre svega srpski narod na KiM", rekao je Petković.

Priština gazi svaki sporazum

Petković se osvrnuo na činjenicu da mu već godinu dana privremene prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem sprečavaju da poseti prostor KiM protivno svim sporazumima, a posebno sporazumu o zvaničnim posetama.

"Ja sam svoju posetu najavio na vreme, u skladu sa svim procedurama, iako smo nedavno u Briselu ponovo pokrenuli to pitanje. Zaista je neodrživo da na takav način Kurti krši sporazum o zvaničnim posetama. Ponovo su se oglušili o sve dogovore i na jedan odvratni način mi ponovo zabranili ulazak na prostor KiM", rekao je Petković.

Dodao je nije dobio nikakvo obrazloženje za zabranu i da je mejl sadržao samo jednu rečenicu u kojoj je navedeno da mu je zabranjena poseta, koja je bila, kako kaže, verske prirode.

Petković naglašava da Priština i Kurti zloupotrebljavajući sporazum pokušavaju da svojoj javnosti pokažu kako su nekakva država.

"Nikada neće biti država, pa mi zabranjuju ulazak na prostor KiM. Kako onda uopšte da pričamo o normalizaciji odnosa i bilo kakvom drugom dogovoru, kada na stvarima koje bi trebale da budu najnormalnije, Priština pokazuje apsolutnu nezainteresovanost i zlonamernost i gazi sve ono što smo se dogovorili", zaključio je Petković.

image